Quantcast

Πόρισμα-φωτιά για το λούνα παρκ

Σε 14 σημεία οι ελεγκτές-επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης διαπιστώνουν παραβάσεις για το λούνα παρκ που λειτουργούσε στο Ελληνικό. Ποιους καίει το πόρισμα.
Σοβαρές παραλείψεις του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το πόρισμα που συνέταξε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αναφορικά με την εξέταση τήρησης της νομιμότητας λειτουργίας του λούνα παρκ, το παιχνίδι στο οποίο στοίχισε τη ζωή την περασμένη Κυριακή (28/04) σε ένα 13χρονο παιδί.

Είναι ενδεικτικό ότι στα 14 σημεία που περιλαμβάνονται στο πόρισμα αναφέρεται ότι η εγκατάσταση λειτουργούσε μη νόμιμα και επίσης ότι: «Παρά τη δραστηριοποίηση της επιχείρησης άνευ αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας, γεγονός που ήταν στις υπηρεσίες του Δήμου γνωστό, ο Δήμος δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τη σφράγιση των εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν μη νόμιμα, κατά παράβαση του νόμου που ορίζει ότι ο Δήμαρχος όφειλε, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη διαπίστωση της άνευ αδείας λειτουργίας, να παράσχει στο αρμόδιο όργανο (Α.Τ Ελληνικού) την εντολή για τη σφράγιση της εγκατάστασης».

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ διαβιβάστηκε ήδη τόσο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών προκειμένου να συσχετιστεί με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και να αναζητηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες όσο και στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος των αρμοδίων οργάνων του Δήμου.

Ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Τα συμπεράσματα του πορίσματος είναι αποκαρδιωτικά. Το λούνα παρκ δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει λειτουργήσει. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Και σας μιλάω όχι μόνον ως πολιτικός, αλλά και ως πατέρας τριών ανήλικων παιδιών τα οποία συχνά πηγαίνουν σε τέτοιους χώρους αναψυχής. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η απόδοση των ευθυνών για τη συγκεκριμένη περίπτωση κάτι που είναι σίγουρο πως θα συμβεί, καθώς το πόρισμα αυθημερόν διαβιβάζεται τόσο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών όσο και στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Το ζητούμενο είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι χώροι αναψυχής που περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τα παιδιά μας είναι ασφαλείς και δεν θα συμβεί ποτέ ξανά ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό».

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ Παρασκευάς Νομικός πρόσθεσε: «Η έκθεση διαπιστώνει παραβάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας όσον αφορά την αδειοδότηση και τον έλεγχο λειτουργίας του λούνα παρκ και την παραχώρηση του χώρου που είχε δοθεί από τον Δήμο για την λειτουργία αυτής της εγκατάστασης. Παράλληλα διαπιστώσαμε και ελλείψεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Στην έκθεση του Σώματος περιλαμβάνονται προτάσεις και για την αποκατάσταση της νομιμότητας, αλλά και για την βελτίωση του νομικού πλαισίου».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά τη σύνοψη του πορίσματος που συνέταξε το ΣΕΕΔΔ