Quantcast

Πως θα κάνετε αυτασφάλιση στο ΙΚΑ

Διαβάστε την εγκύκλιο που εξέδωσε το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων για όσους έχασαν την δουλεία τους το διάστημα 15/7/2010 έως και 31/12/2012
Οι όροι και οι προϋποθέσεις που μπορεί να κάνει αυτασφάλιση στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ απολυμένος ηλικίας 55−64 ετών περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ των οποίων καταγγέλλεται από 15/7/2010 έως και 31/12/2012 η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον:

α. έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 4.500 ημέρες ασφάλισης ή δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.
β. Έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης το 55ο έτος της ηλικίας και δεν έχουν υπερβεί το 64ο έτος της ηλικίας κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία.
γ. Παραμένουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.
δ. Υποβάλλουν σχετική αίτηση στο οικείο Υποκατάστημα του ΙΚΑ − ΕΤΑΜ εντός 60 ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Κλάδοι Ασφάλισης – Βάση Υπολογισμού των Εισφορών

Οι δικαιούχοι αυτασφαλίζονται στους Κλάδους Κύριας Σύνταξης και Παροχών Ασθένειας σε είδος του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ.

Ως βάση για τον υπολογισμό των μηνιαίων εισφορών του πρώην εργοδότη και του ΛΑΕΚ λαμβάνονται οι αποδοχές που αντιστοιχούν στον κατώτατο βασικό μισθό, όπως αυτός ορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η αυτασφάλιση αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο ΙΚΑ− ΕΤΑΜ. Προκειμένου για απολυθέντες από την 15/7/2010 έως και την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για αυτασφάλιση, αυτή αναδράμει στην ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Η αυτασφάλιση διενεργείται για 25 ημέρες κατά μήνα, με εξαίρεση τον μήνα της απόλυσης και αυτόν της καθ’ οιονδήποτε τρόπο διακοπής ή αναστολής της αυτασφάλισης.

Υπόχρεοι καταβολής των εισφορών – Διάρκεια Αυτασφάλισης

Στο κόστος της αυτασφάλισης συμμετέχει υποχρεωτικά ο πρώην εργοδότης−καταγγέλων τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, κατά:
α. ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), προκειμένου για ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά το 55ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 60ο έτος και για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος από ίδιο δικαίωμα και μέχρι τρία (3) χρόνια κατ’ ανώτατο όριο.

β. ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%), προκειμένου για ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά το 60ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 64ο έτος και για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος από ίδιο δικαίωμα και μέχρι τρία (3) χρόνια κατ’ ανώτατο όριο.

Το υπολειπόμενο κόστος της αυτασφάλισης των περιπτώσεων α και β (ποσοστό 50% ή 20%, αντίστοιχα) καταβάλλεται από τον κλάδο «Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση» (Λ.Α.Ε.Κ) του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.). και για όσο χρόνο υφίσταται υποχρέωση καταβολής από τον καταγγέλλοντα τη σύμβαση εργοδότη.

Άσκηση δικαιώματος – Δικαιολογητικά

Το δικαίωμα για την ένταξη στο καθεστώς της αυτασφάλισης ασκείται με την υποβολή αίτησης στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ.

Με την αίτηση συνυποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά:

1. Βεβαίωση από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ ότι ο ενδιαφερόμενος είναι εγγεγραμμένος άνεργος. Στην ως άνω βεβαίωση θα αναφέρεται ρητά ότι ο ασφαλισμένος υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 66 του ν. 3996/2011.
2. Θεωρημένο αντίγραφο Κ.Σ.Ε. από τον ΟΑΕΔ.
3. Ασφαλιστικά βιβλιάρια του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ και λοιπών φορέων κύριας ασφάλισης και, σε περίπτωση έλλειψής τους, απόφαση− βεβαίωση του φορέα ή των φορέων για το χρόνο ασφάλισης του αιτούντος από την οποία να προκύπτει ότι έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και ότι τελευταίος ασφαλιστικός φορέας είναι το ΙΚΑ−ΕΤΑΜ.
4. Νομίμως θεωρημένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο δημόσιου φορέα από το οποίο να προκύπτει η ηλικία του.
5. Σε περίπτωση υπηκόων τρίτων χωρών, άδεια διαμονής σε ισχύ.
Το δικαίωμα της ένταξης στο πρόγραμμα της αυτασφάλισης ισχύει από την επόμενη της Κ.Σ.Ε., κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης από τον πρώην εργαζόμενο.