Quantcast

Πρεμιέρα των εξετάσεων με Νεοελληνική - Ανεστάλη η απεργία

Ξεκινούν αύριο οι πανελλαδικές εξετάσεις με τη Νεοελληνική Γλώσσα. Σ. Κεδίκογλου στο Real.gr: Είμαστε υπέρ των μαθητών και των οικογενειών τους.
Ξεκινά αύριο ο φετινός «μαραθώνιος» των πανελλαδικών εξετάσεων και περίπου 99.000 υποψήφιοι ρίχνονται στη «μάχη» για τη διεκδίκηση μιας θέσης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν, όπως πάντα, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η έκθεση. Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται ανάπαυλα για τους υποψηφίους του ημερήσιου λυκείου, ενώ οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου με την εξέταση στα μαθήματα Γενικής Παιδείας Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Παράταση προθεσμίας για την απόκτηση κωδικού ασφαλείας (password)

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας, για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, η διαδικασία για την απόκτηση του κωδικού ασφαλείας αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση, διακόπηκε προσωρινά από τις 27-4-2013 ως και 31-5-2013 λόγω των διακοπών του Πάσχα και της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά θα συνεχιστεί κανονικά από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου ως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ανακοινώθηκε σήμερα απ το υπουργείο Παιδείας.

Όλοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.minedu.gov.gr και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία (δικαιολογητικά, εγκύκλιοι, συχνές ερωτήσεις κλπ.) και αργότερα να επεξεργαστούν και να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο, σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί (περί τα μέσα Ιουνίου).

Πήραν πίσω την απεργία

Στο μεταξύ, την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης εντός των πανελλαδικών εξετάσεων αποφάσισε μετά από μαραθώνια συνεδρίαση η ΟΛΜΕ. Αν και αρχικά στη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων η εισήγηση για απεργία υπερψηφίστηκε από τους προέδρους με ποσοστό 92% επί των ψήφων, στη συνέχεια η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας -συνεκτιμώντας την κατάσταση- έθεσε το ερώτημα «εάν σήμερα υπάρχουν οι όροι που μπορεί να υλοποιηθεί η απεργία και εάν πρέπει η Γενική Συνέλευση να προχωρήσει σε αναστολή της απεργίας».

Τελικά, η πρόταση για υλοποίηση της απόφασης για απεργία έλαβε το 23,6% των ψήφων, ενώ υπέρ της αναστολής ή λευκό τάχθηκε το υπόλοιπο σώμα της Συνέλευσης. Έτσι, ανεστάλη η αρχική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων για απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα επανέλθει με νέα πρόταση την ερχόμενη εβδομάδα, αφού πρώτα ολοκληρώσει τον κύκλο συναντήσεων με τα πολιτικά κόμματα και πραγματοποιήσει νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, καθώς και με εκπροσώπους του ΚΚΕ.

Σ. Κεδίκογλου στο Real.gr: Είμαστε υπέρ των μαθητών και των οικογενειών τους

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διεξαχθούν ομαλά οι πανελλαδικές εξετάσεις - χωρίς συγκρουσιακό πνεύμα έναντι των εκπαιδευτικών - μεταφέρει μέσα από αποκλειστική δήλωσή του στο Real.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν είμαστε κατά των καθηγητών. Είμαστε υπέρ των μαθητών και των οικογενειών τους. Είμαστε υπέρ της κοινωνίας», αναφέρει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Αποδοκίμασαν τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ