Quantcast

Προαπαιτούμενο οι απολύσεις για τη δόση

Παραμένει το «χάσμα» Τρόικας και Αντ. Μανιτάκη για τις απολύσεις των επίορκων υπαλλήλων στο δημόσιο. Δεν αποκλείεται και νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.
Παραμένει το χάσμα της Τρόικας με τον Αντ.Μανιτάκη για τις απολύσεις των επίορκων υπαλλήλων στο δημόσιο. Δεν αποκλείεται και νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών. Με φακέλους γεμάτους στοιχεία για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων προσήλθε η Τρόικα στην συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αντ. Μανιτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών δεν βρέθηκε.

Κατά την αποχώρηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τη σύσκεψη που κράτησε περίπου δύο ώρες και παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Αντ. Μανιτάκης είπε ένα απλό «καληνύχτα σας» και δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις, γεγονός που δείχνει και το κλίμα που επικράτησε.

Συνεπώς ανοιχτό παραμένει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς η Τρόικα δεν πρόκειται να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση των επίορκων υπαλλήλων. «Απολύστε 2.000 επίορκους έως τον Ιούνιο αλλιώς δόση δεν βλέπετε», φέρεται να είπαν οι εκπρόσωποι των δανειστών προς τους κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου η χώρα να λάβει τα 2,8 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης.

Οι δανειστές επιθυμούν να συμπεριλάβουν στην επικαιροποίηση του μνημονίου αυστηρά πλαίσια για την συνεδρίαση των Πειθαρχικών Συμβουλίων και τα οποία θα συνδέονται άμεσα με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την άμεση αποχώρηση 2.000 επιόρκων ως τον Ιούνιο και άλλων 7.500 ως το τέλος του 2013 καθώς επίσης και να επιταχυνθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες για την απομάκρυνση των επίορκων ακόμα και με νομοθετική παρέμβαση. Επίσης ζητείται η ένταξη 25.000 υπαλλήλων σε κινητικότητα φέτος, εκ των οποίων θα αποχωρήσει μεγάλο μέρος ως το τέλος του 2014.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της επιθυμεί να κλείσει το θέμα του δημοσίου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς, αν τελειώσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα εκταμιευθεί κανονικά και η δόση.

Οι προτάσεις που εξετάζονται προβλέπουν:

-Απόλυση όσων παραπέμπονται για κακούργημα.

-Απόλυση με απόφαση μόνο Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού συμβουλίου και μικρότερες προθεσμίες για την υποβολή ένστασης.

Ενώ βρίσκονται στη φυλακή...το δημόσιο τους πληρώνει

Πρόκειται για τέσσερις «κραυγαλέες» περιπτώσεις, όπου δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αν και βρίσκονται στη φυλακή λόγω εμπλοκής τους σε οικονομικό σκάνδαλο, το δημόσιο συνεχίζει και τους πληρώνει το 1/3 του μισθού τους. Αιτία, το ότι δεν έχει συνεδριάσει ποτέ το Πειθαρχικό Συμβούλιο ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω να παίρνουν μίζα από επιχειρηματίες, την οποία ζήτησαν προκειμένου να προωθήσουν επιχορηγήσεις. Και αυτό είναι μόνο ένα από τις δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων και τα οποία αδυνατούν να συνεδριάσουν και να αποβάλλουν τους επίορκους από τη δημόσια διοίκηση.

Την ίδια ώρα, τις 1.883 φτάνουν οι εκκρεμείς υποθέσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων των οποίων οι υποθέσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει.