Πρώτη στη διαφθορά η Ελλάδα

Η πιο διεφθαρμένη χώρα μεταξύ των «27» της Ευρώπης είναι η χώρα μας σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου. Σε ποια επαγγέλματα και για ποιους λόγους εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κρούσματα δωροδοκίας.
Πρωταθλήτρια χώρα στη διαφθορά είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τη γνώμη των ίδιων των Ελλήνων πολιτών. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες, το 56% των πολιτών διαπιστώνει επιδείνωση των κρουσμάτων διαφθοράς στη χώρα μας, την τελευταία τριετία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 47%.

Η ερώτηση που τέθηκε στους Ευρωπαίους πολίτες ήταν : «H διαφθορά στη χώρα σας αποτελεί μείζον θέμα ;».
Όπως προκύπτει από την κοινοτική δημοσκόπηση, η διαφθορά στην Ελλάδα συνιστά «μεγάλο πρόβλημα» για το 98% των πολιτών, όταν στους «27» το αντίστοιχο ποσοστό είναι 74%.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Κύπρος με 97% και τρίτη με το ίδιο ποσοστό, η Πορτογαλία. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκεται η Ουγγαρία και η Ρουμανία αντίστοιχα, με ποσοστό που αγγίζει το 96%. Ενώ, στις τελευταίες θέσεις και πιο συγκεκριμένα στην 26η και 27η θέση, είναι η Ολλανδία με 34% και η Δανία με 19%.Τα επαγγέλματα με τα μεγαλύτερα ποσοστά

Για τους Έλληνες, τα μεγαλύτερα κρούσματα δωροδοκίας και κατάχρησης εξουσίας για ιδίον όφελος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ των πολιτικών σε πανελλαδικό επίπεδο (78%), όσων εργάζονται στο χώρο της υγείας («φακελάκια»- 75%) και των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο (68%). Επίσης, το 73% των πολιτών στην Ελλάδα (29% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι «επηρεάζονται προσωπικά» από τη διαφθορά στην καθημερινότητά τους, ενώ το 15% των συμπολιτών μας αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο τους ζητήθηκε να δώσουν «φακελάκι» (8% στην ΕΕ).

Οι λόγοι που οδηγούν στη διαφθορά

Όσον αφορά τους λόγους που οδηγούν στη διαφθορά, το 57% των συμπολιτών μας θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν κάνουν αρκετά για την καταπολέμησή της, το 43% ότι υπάρχει ανομία, το 40% ότι υπάρχουν «ισχυρές διασυνδέσεις» μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών και το 37% ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Παράλληλα, το 91% των Ελλήνων εκτιμά ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια στον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων (68% στην ΕΕ) και το 51% θεωρεί ότι η διαφθορά συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα (51% στην ΕΕ).