Quantcast

Στα χαρακώματα για τον ΕΟΠΥΥ - Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη

(VIDEO) «Πόλεμος» του υπουργού με τους γιατρούς στον ΕΟΠΥΥ. «Ολοι οι πολίτες είναι ίσοι», είπε από το βήμα της βουλής ο Αδ. Γεωργιάδης. Πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι.
Σε τροχιά σύγκρουσης κινούνται πλέον ο υπουργός Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για την διαθεσιμότητα περισσότερων από 1.000 γιατρών, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης απέστειλε τελεσίγραφο για τις απεργίες που έχουν εξαγγείλει.

ΠΑΣΟΚ: Καλούμε τους γιατρούς να προσέλθουν στον διάλογο

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί άγονη τη σύγκρουση για την Υγεία

Παράσταση έξω από το υπουργείο Υγείας

ΣΥΡΙΖΑ: Το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να βρίσκεται σε μνημονιακό παροξυσμό

Γεωργιάδης: Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι

Ανοιχτός σε οποιονδήποτε διάλογο ή και αντίλογο εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό.

Επιτέθηκε ωστόσο στους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζοντας πως αυτό που ζητούν, είναι να εξαιρεθούν από έναν γενικό νόμο , που ισχύει για την κινητικότητα των υπαλλήλων. «Θέλουν ο υπουργός Υγείας να υπογράψει ένα χαρτί που λέει ότι ειδικά αυτοί εξαιρούνται», υποστήριξε, προκειμένου να λύσουν την απεργία τους.«Λες και σε αυτή την χώρα μπορούμε να είμαστε πολίτες δύο κατηγοριών, μια όλοι οι Έλληνες και μία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Εμείς τέτοια συμφωνία δεν κάνουμε», είπε, σημειώνοντας πως όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. «Για όποιον έχει διάθεση να έρθει για διάλογο ή αντίλογο, είμαστε πρόθυμοι και έχουμε ανοιχτές πόρτες, αλλά όποιος νομίζει ότι ο ίδιος γεννήθηκε στις Βερσαλλίες και εμείς εδώ είμαστε κατώτεροι και θα εξαιρεθεί, αυτό δεν μπορεί να γίνει», είπε.

Δεσμεύτηκε λοιπόν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την ισότητα και υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημόσιου χαρακτήρα παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως ανασχετικό παράγοντα προς τη ροή των πολιτών στα νοσοκομεία. «Ελάτε να πάμε να το κάνουμε, να δώσουμε στον λαό αυτό που του αξίζει», είπε.

Παναττική απεργία και συγκέντρωση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε να κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της έως και τις 9 Δεκεμβρίου με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία μετείχαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρεία. «Ο αγώνας των γιατρών - οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ είναι αγώνας με κοινωνική αναφορά που έχει σαν στόχο την αξιοπρεπή πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους τους πολίτες, η μάχη για την ασφαλή περίθαλψη του ελληνικού λαού και την αξιοπρέπεια των λειτουργών της υγείας θα συνεχισθεί» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ.

Το υπουργείο Υγείας σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να κάνει πίσω και υψώνει τους τόνους με τους γιατρούς. Έτσι ο Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε σκληρή προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν να νομίζει ότι μπορεί να εκβιάζει το κράτος και το υπουργείο διαθέτει «plan B» που «δεν θα αρέσει στους γιατρούς».

Σήμερα λήγει και το τελεσίγραφο που έδωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας σε περισσότερους από 1.000 γιατρούς που έχουν συμβάσεις των ιδιωτικών ιατρείων τους με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Αντώνης Μπέζας προειδοποίησε ότι θα διακοπούν οι συμβάσεις τους από σήμερα και η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα συνεχιστεί κανονικά. Σε αυτή την περίπτωση οι συγκεκριμένοι γιατροί θα μείνουν χωρίς συνταγογράφηση και οι ασθενείς τους θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά ολόκληρη την τιμή για τα φάρμακα τους χωρίς τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.

Η απάντηση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήρθε δια στόματος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που διεμήνυσε ότι «οι γιατροί δεν εκβιάζονται». «Με αφορμή το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε αιφνίδια, με ανακοίνωσή του, ο Υφυπουργός Υγείας Α. Μπέζας, για τη διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, όσων γιατρών συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, ο ΙΣΑ δηλώνει τα εξής: Ο ιατρικός κόσμος δεν εκβιάζεται, ούτε απειλείται. Θα δώσουμε μάχη ενάντια σε εκβιαστικές απεργοσπαστικές πολιτικές που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν» ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος.

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους γιατρούς να συμμετέχουν στη σημερινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και διεμήνυσε ότι «θα αντισταθούμε στην υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας και την εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού, γιατί η πρακτική τους είναι τελικά να αποβάλλουν κι’ άλλους γιατρούς από το ΕΣΥ». Επιπλέον, ζήτησε από το υπουργείο να παρουσιάσει τη στρατηγική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον τρόπο που έχει εξασφαλίσει ότι θα είναι βιώσιμο το νέο σύστημα.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) εξήγγειλε για σήμερα 24ωρη απεργία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κήρυξε 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία της περιφέρειας και τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΝΓΕ σημείωσε ότι διεκδικεί «να αποτραπούν οι αυθαίρετες μετακινήσεις, να στελεχωθούν όλα τα υποστελεχωμένα τμήματα νοσοκομείων με επαρκές νοσηλευτικό-ιατρικό-εργαστηριακό προσωπικό, να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα οι νέοι γιατροί που αναγκάζονται να ξενιτευτούν».

«Αγωνιζόμαστε κατά των μνημονιακών πολιτικών που συρρικνώνουν και υποχρηματοδοτούν το δημόσιο σύστημα υγείας, κατά των λουκέτων σε νοσοκομεία που θέτουν προσωπικό σε διαθεσιμότητα» τόνισε η ΠΟΕΔΗΝ.

Διακόπτονται οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά ιατρεία