Quantcast

Στήνουν μπλόκα

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, προσανατολίζονται οι αγρότες.
Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, εξετάζουν οι αγρότες, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Ειδικότερα, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων έθεσε στον υπουργό σειρά αιτημάτων, που σχετίζονται τόσο με θέματα φορολόγησης, όσο και μείωσης του κόστους παραγωγής.

«Δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αύριο αποφασίζουμε να στηθούν μπλόκα από τη Δευτέρα παντού» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Βαγγέλης Μπούτας εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και πρόσθεσε: «Η φορολόγηση σε συνδυασμό με τα χαράτσια, την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα».

«Η απάντηση που πήραμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Κώστας Τζέλλας του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, «είναι υποσχέσεις και πάλι. Είμαστε αποφασισμένοι να μην παραδώσουμε αμαχητί τα χωράφια μας».

Οι αγρότες ζητούν, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση βιβλίων εσόδων εξόδων να μην αφορά αγρότες με ετήσιο τζίρο έως 40.000 ευρώ, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «κούρεμα» 30% και για ύψος δανείων έως 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα γεωργικά προιόντα και κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που επιβάλλει η ΚΑΠ.

Συνάντηση με αγρότες από την Αργολίδα

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, αλλά και το φορολογικό κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, Τάσο Χειβιδόπουλο και εκπροσώπους αγροτών.

Από τον υπουργό ζητήθηκε να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ ένα μέρος των ζημιών που προκλήθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών και ένα μέρος να καλυφθεί με την ενεργοποίηση του κανονισμού de minimis για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών σε όλη τη χώρα.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δεσμεύθηκε να μιλήσει με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών και, εν συνεχεία, να σχεδιαστεί η ενεργοποίηση του de minimis με την τεκμηρίωση του αιτήματος προς την ΕΕ.

Οι αγρότες ζητούν αποζημίωση ύψους 100 ευρώ ανά στρέμμα, ποσό που συνολικά μεταφράζεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι η καλλιέργεια εσπεριδοειδών καλύπτει σχεδόν 300.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα.

Βεβαίως, η Αργολίδα έχει μεγάλο μερίδιο στην καλλιέργεια με 400.000 τόνους, όταν η συνολική παραγωγή στη χώρα φτάνει τους 1.100.000 τόνους.

Οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου και τη μικροκαρπία, σύμφωνα με τα στοιχεία των παραγωγών έχουν οδηγήσει σε απώλεια 50% του εισοδήματός τους, ενώ έχουν καταρρεύσει και οι εξαγωγές, λόγω ανταγωνισμού και υποβαθμισμένου προϊόντος.

Ενδεικτικά, η τιμή παραγωγού στο πορτοκάλι για εξαγωγή, από 18- 20 λεπτά το κιλό έχει μειωθεί στα 10 λεπτά, ενώ στο μανταρίνι, από 30 λεπτά έχει μειωθεί στα 20 λεπτά το κιλό.

Τέλος, ζήτησαν το όριο τζίρου για την τήρηση βιβλίων εσόδων και εξόδων να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.

Κινητοποιήσεις στις Σέρρες

Συμπληρώνεται το «παζλ» των αγροτικών κινητοποιήσεων στο νομό Σερρών, με τους αγρότες του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης να παρατάσσουν σήμερα τα τρακτέρ τους στις πλατείες της πρωτεύουσας του δήμου Αμφιπόλεως.

Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να προσανατολίζονται και οι αγρότες του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, που συνεδριάζουν το βράδυ στην Νιγρίτα προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, οι Σερραίοι αγρότες έχουν στραμμένο το «βλέμμα» τους στην Agrotica και τη Θεσσαλονίκη, όπου για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί παναγροτικό συλλαλητήριο.

Ετοιμάζονται και στη Μακεδονία

Πιθανά και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποφασίσουν για τις μορφές των κινητοποιήσεων στις οποίες θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες οι αγρότες από την Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.

Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών που τους εκπροσωπεί, είχαν αργά σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, στον οποίο εξέθεσαν τα αιτήματά τους.

Σε δηλώσεις τους χαρακτήρισαν τη συνάντηση απογοητευτική, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα. «Ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν. Καμία από τις δεσμεύσεις που είχαν πέρυσι δοθεί δεν έχει προχωρήσει.

Το αγροτικό πετρέλαιο, για παράδειγμα, βρίσκεται στα σπάργανα» δήλωσε το μέλος της Συντονιστικής Ιωάννης Παναγής, προσθέτοντας: «Ζητάμε δικαίωμα στην παραγωγή. Αυτό θα είναι και το σύνθημα των κινητοποιήσεων μας».

Σημείωσε, επίσης, ότι θα μεταφερθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης στους αγρότες και ενδέχεται ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο να ληφθούν αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες ζητούν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής και σε ό,τι αφορά στο φορολογικό η τήρηση βιβλίων να αφορά σε τζίρο άνω των 20.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, η οποία αναμένεται σήμερα να αποφασίσει σύμφωνα με τις δηλώσεις του μέλους της, Βαγγέλη Μπούτα, για να στηθούν μπλόκα παντού από τη Δευτέρα, όπως είπε χαρακτηριστικά.