Από «κόσκινο» θα περάσουν χιλιάδες συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν πριν από την κρίση με τα διατάγματα Παπανδρέου, Παυλόπουλου. (VIDEO)
Στο μικροσκόπιο του ΑΣΕΠ θα μπουν άμεσα τα δικαιολογητικά μονιμοποίησης περίπου 45.000 υπαλλήλων που από συμβασιούχοι έργου ή ορισμένου χρόνου μετατράπηκαν σε αορίστου.
Όσοι διαπιστωθεί ότι μονιμοποιήθηκαν παράνομα θα απολυθούν άμεσα χωρίς αποζημίωση και η θέση τους θα καταργηθεί, όπως προβλέπεται και στο άρθρο 42 του τελευταίου νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Τα κλιμάκια ελέγχου θα κληθούν να επανεξετάσουν όλες τις βεβαιώσεις που κατέθεσαν οι συμβασιούχοι, αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες αν υπήρχε διαδοχικότητα στις συμβάσεις και αν συμπληρώνονταν οι χρονικές προϋποθέσεις με αμειβόμενη απασχόληση.
Στο υπουργείο δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι μονιμοποιήθηκαν παράνομα, υπάρχουν ωστόσο εκτιμήσεις ότι είναι αρκετοί. Το νέο έλεγχο προκάλεσε παλαιότερη έρευνα του σώματος ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που αποκάλυψε μεγάλο ποσοστό παράνομων μονιμοποιήσεων στο τότε υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού.
Πρόκειται ειδικότερα για τους υπαλλήλους που είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου και μονιμοποιήθηκαν κυρίως με τα προεδρικά διατάγματα Παυλόπουλου και Βάσως Παπανδρέου.
Δεν κινδυνεύουν οι υπάλληλοι στους οποίους η αναγνώριση της σχέσης εργασίας ως αορίστου χρόνου έχει γίνει με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου ή με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του φορέα πρόσληψης με βάση διάταξη νόμου η οποία τέθηκε σε ισχύ πριν τη μετατροπή τους.
Κάλυψη θέσεων από υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα
Στο μεταξύ, να υποβάλουν αιτήσεις εντός 15 ημερών καλούνται υπάλληλοι, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να καλύψουν 547 θέσεις σε νοσοκομεία, δικαστήρια και ΚΕΠ της χώρας, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η πρόσκληση αφορά «διαθέσιμους» που προέρχονται από υπουργεία και φορείς τους, πανεπιστήμια, τον ΟΑΕΔ και ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ αναμένεται να καλυφθούν:
- 300 θέσεις για υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) του κλάδου δικαστικών επιμελητών και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού.
- 164 θέσεις υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδου γραμματέων και διεκπεραίωσης υποθέσεων
- 73 θέσεις κυρίως διοικητικού προσωπικού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε δικαστήρια της χώρας και σε ΚΕΠ
- 10 θέσεις για γραμματείς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε δικαστήρια της Αθήνας (Διοικητικό Εφετείο, Πρωτοδικείο, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Πταισματοδικείο).
Συνεχίζουν την απεργία οι διοικητικοί
Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται κινητικότητα στο θέμα της απορρόφησης των υπό διαθεσιμότητα δημόσιων υπαλλήλων, οι διοικητικοί των Πανεπιστημίων συνεχίζουν να αντιδρούν.
Σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που είχαν εξαγγείλει από την περασμένη εβδομάδα με αίτημα να επανενταχθούν στις υπηρεσίες όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι ζητούν να διασφαλίσει την επανένταξη όλων των διοικητικών υπαλλήλων μηδενός εξαιρουμένου στις υπηρεσίες, βεβαίως και όσων ο κλάδος έχει καταργηθεί καθώς και ο υπουργός να πάρει πίσω το νέο σύστημα αξιολόγησης με βάση το οποίο θέλει να δημιουργήσει μια τεράστια δεξαμενή υπαλλήλων προς απόλυση.