Quantcast

Στον Πειραιά το «Ελ. Βενιζέλος» με 2.500 πρόσφυγες

Λίγο μετά τις 9 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο που μεταφέρει περίπου 2.5000 πρόσφυγες από τη Συρία κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά. Ο δήμαρχος Αθηναίων κατηγορεί την κυβέρνηση για παντελή απουσία πολιτικής στο μεταναστευτικό. (VIDEO)
Μαζικά αποχωρούν από τον Πειραιά οι 2.500 Σύριοι πρόσφυγες που έφθασαν στις εννέα η ώρα το πρωί στην προβλήτα Ε1 με το πλοίο «Ελευθέριο Βενιζέλος».
 
Χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και ταξί οι πιο εύποροι εξ αυτών, φεύγουν με απώτερο στόχο να φθάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας και να προλάβουν να διασχίσουν τα Βαλκάνια πριν κλείσουν ερμητικά τα σύνορα. Τελικός προορισμός είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μεγάλος αριθμός προσφύγων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων μιλά αγγλικά, στόχος τους είναι να φύγουν το συντομότερο από την περιοχή. Χωρίς να είναι ικανοί να προσδιορίσουν γεωγραφικά τη θέση της Αττικής, όλοι απαντούσαν ότι θα συνεχίσουν «προς τα βόρεια».

Στο λιμάνι βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις του λιμενικού ενώ λεωφορεία του ΟΛΠ τους μετέφεραν στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά και σε στάσεις αστικών λεωφορείων από όπου προωθούνται στο κέντρο της Αθήνας.
 
Στον Πειραιά επίσης υπήρχαν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ενώ το λιμενικό είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας.


VIDEO ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ από realmedialive

Έξω από το πλοίο βρέθηκαν μέλη αντιρατσιστικής οργάνωσης, οι οποίοι μοίρασαν φυλλάδια στον κόσμο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό από τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το μεταναστευτικό πρόβλημα αν το πλοίο θα αναχωρήσει εκ νέου για κάποιο λιμάνι νησιού του ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες για να υπάρχει αποσυμφόρηση.

Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια.

- Φιλιππάκος (Γ.Γ. ΥΠΕΣ): Έχουμε κάνει 7.000 ταυτοποιήσεις σε 5 ημέρες

- Επιστολή της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου στον πρωθυπουργό

- «Αποθήκη» μεταναστών η Ελλάδα

- Καμίνης: Μύδροι στην κυβέρνηση με αφορμή το «Ελ Βενιζέλος»