Quantcast

Συμπόσιο του ΑΠΘ «Ποια Ελλάδα;»

Τοποθετήσεις των πρυτάνεων.
Τις απόψεις και τις προτάσεις τους στο ερώτημα «Ποια Ελλάδα;», που αποτελεί και τον τίτλο του ομώνυμου συμποσίου, το οποίο διοργανώνεται από το ΑΠΘ, κατέθεσαν χθες πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις ελληνικών πανεπιστημίων.

Στην ενότητα «ποια ανάπτυξη;» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος ανέφερε η κρίση στη χώρα μας οφείλεται περισσότερο σε ενδογενή αίτια, η ανάδειξη των οποίων επιταχύνθηκε λόγω της παγκόσμιας κρίσης.

Υπογράμμισε ότι την προηγούμενη δεκαετία υπήρξε μια στρεβλή μεγέθυνση της οικονομίας, που στηρίχθηκε στον υπέρμετρο κρατικό δανεισμό και στην υπερκατανάλωση και όχι στη «δυναμική ανάπτυξη» και σε εξωστρεφείς επενδύσεις.

Υποστήριξε ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι μακροχρόνια, ενώ όσοι ελπίζουν μετά την απομάκρυνση της τρόικας την επιστροφή στα παλιά, ή διακηρύσσουν την άνευ όρων παροχή ρευστότητας γενικώς και αδιακρίτως, ουσιαστικά προτείνουν τη συνέχιση μιας πρακτικής που θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.

«Ό, τι και αν λένε, ένθεν κακείθεν, στην πραγματικότητα «δουλεύουν» για τα μνημόνια. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι μια «κρίση προσφοράς». Οφείλεται στο σοβαρό, διαρθρωτικό πρόβλημα του παραγωγικού μας συστήματος» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι το «κλειδί» είναι οι σωστές επενδύσεις στους τομείς των υποδομών, του τουρισμού και της ενέργειας.

«Ενάμιση εκατομμύριο έλληνες έχουν εισοδήματα από τον τουρισμό» τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρης Τσάρτας, υποστηρίζοντας ότι για την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης της χώρας, που είναι και τομέας «εντάσεως εργασίας», δεν υπάρχει επαρκής σχεδιασμός, παρότι η χώρα μας είναι πρωτοπόρα παγκοσμίως σε σταθερή ζήτηση ετησίως.

Ο τουρισμός «πορεύεται επί τριάντα χρόνια τώρα χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα, με στερεότυπες αντιλήψεις, με πολύ λιγότερο επιστημονικό δυναμικό από ότι έχουν άλλοι κλάδοι», στο ενεργητικό των οποίων συμβάλει καθοριστικά, είπε και πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερη βαρύτητα και θεσμική εκπροσώπηση εκτός χώρας.

«Ψηφιακή υπογραφή» στο δημόσιο διάλογο, «συντεταγμένη λογοδοσία» για τα αποτελέσματα των πεπραγμένων των ηγεσιών, εξωστρέφεια και λιγότερη γραφειοκρατία πρότεινε στην ενότητα «Διακυβέρνηση» ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Αθηνών Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, αναφέροντας ότι μέσα σε μια τετραετία ψηφίστηκαν τρεις νόμοι για τα πανεπιστήμια, ενώ πλέον «για προμήθεια 1000 ευρώ χρειάζονται 13 υπογραφές, εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας».

Στην ίδια ενότητα η αντιπρύτανης του ΕΜΠ, Αντωνία Μοροπούλου επεσήμανε ότι από την Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας υιοθετήθηκε ο «μεγάλος σχεδιασμός» και «παραγνωρίστηκε» ο διάλογος με τους φορείς και την κοινωνία, με αποτέλεσμα από τα ελάχιστα επιτυχημένα αναπτυξιακά εργαλεία που απέμειναν, να είναι οι επιτροπές ερευνών των πανεπιστημίων και αυτές «κινδυνεύουν» από τις σημερινές θεσμικές προβλέψεις.

Στον τομέα «ποια κοινωνία;» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης υποστήριξε ότι τα αίτια της σημερινής κοινωνικής κρίσης είναι περισσότερο πολιτικά και λιγότερο οικονομικά, υποστηρίζοντας ότι ο άδικος και οριζόντιος τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται μέτρα και γίνονται απολύσεις, είναι ένας από τους λόγους που πολίτες αντιδρούν με «μίσος» στην «κρατούσα τάξη» και κάποιοι οδηγούνται στη «δεξαμενή μίσους» της Χρυσής Αυγής, που πάντως σημείωσε ότι «δεν εισχώρησε στα πανεπιστήμια» και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε τη χλεύη της κοινωνίας, την απαξίωση, με ένα σύστημα ενημέρωσης που δεν μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε. Πότε καλούμαστε να μιλήσουμε. Όταν γινόμαστε στόχος».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος παρενέβη υποστηρίζοντας, ότι αυτές οι πολιτικές και αυτός ο τρόπος ενημέρωσης «δεν έχουν τη συναίνεση» της κοινωνίας.

Ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γιώργος Χαρβαλιάς τόνισε ότι «έχει απολεστεί ένα συλλογικό κοινωνικό αίσθημα που υπήρχε πριν» και «δεν έχουμε μορφοποιήσει ένα άλλο», ενώ η ιδιωτικότητα μας «αφήνει όλο και λιγότερα ίχνη» στο δημόσιο χώρο.

Τέλος, στον τομέα «ποιο περιβάλλον;» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης επεσήμανε ότι για μια «πράσινη ανάπτυξη» απαιτείται να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας και την καλύτερη αξιοποίηση, αποθήκευση και τον τρόπο μετατροπής των ενεργειακών αποθεμάτων, τη σωστότερη διαχείριση των υδάτων, των απορριμμάτων, των απολυμαντικών και των φαρμάκων στον πρωτογενή τομέα.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης Ευρυπίδης Στεφάνου αναφέρθηκε κυρίως στις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές και τις συνέδεσε με καταστάσεις και στη χώρα μας.

«Έχουμε 3 εκατ. θανάτους από τη ρύπανση ατμόσφαιρας και 1,6 εκατ. ανά έτος από εσωτερική οικιακή ρύπανση» που προκαλείται από καύσεις για θέρμανση. Τάχθηκε επίσης κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και υποστήριξε ότι η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων στο πόσιμο νερό και να υιοθετεί ουσιαστικά μέτρα για τους ρύπους «γιατί αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και θα το πληρώσουμε όλοι πολύ πιο ακριβά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ