Quantcast

Συνταξιούχοι... Φαντομάδες

Καθημερινά βγαίνουν στο φως περιστατικά καταβολής συντάξεων που εισέπρατταν «δικαούχοι» ζημιώνοντας με μεγάλα ποσά τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε σύγχρονη Λερναία Ύδρα έχει μετατραπεί η παράνομη είσπραξη συντάξεων, καθώς καθημερινά έρχονται στο φως νέες περιπτώσεις στο πλαίσιο της απογραφής που διενεργούν τα ασφαλιστικά ταμεία και ολοκληρώνεται αύριο (31/12) Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δεν αποκλείεται οι παράνομοι δικαιούχοι να ξεπεράσουν και τις 60.000.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό του ΙΚΑ, όπου η ζημιά ετησίως ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος 11.100 δικαιούχοι λάμβαναν παράνομα συντάξεις που κόστιζαν στο ταμείο 8 εκατ. ευρώ το μήνα. Μάλιστα για όλες τις περιπτώσεις αναμένεται να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να εισπραχθούν εντόκως τα ποσά που δόθηκαν παράνομα. Ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι θα ελεγχτούν όλα τα πληρεξούσια και οι εξουσιοδοτήσεις των δικαιούχων, ώστε να εντοπιστούν όλα τα παράνομα έγγραφα.

Συγκεκριμένα, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους εντοπίστηκε και συνελήφθη 57χρονος ημεδαπός, ο οποίος λάμβανε παράνομα τη σύνταξη της θανούσης μητέρας του, ενώ εντοπίστηκαν δέκα περιπτώσεις για τις οποίες εχορηγούντο παράνομα συντάξεις χηρείας σε ασφαλισμένους που είχαν εν τω μεταξύ συνάψει γάμους.

Μόνο από 10 περιστατικά καταβολής συντάξεων χηρείας σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου -και επομένως δεν έπρεπε να παίρνουν σύνταξη- η ζημιά για το ΙΚΑ είναι 150.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας είναι εντυπωσιακά, καθώς υπάρχει περίπτωση που ασφαλισμένη εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη χηρείας σχεδόν για 20 έτη. Όλες οι υποθέσεις θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και το ταμείο θα αναζητήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που έχουν παράνομα εισπράξει χήροι και χήρες.

Ενδεικτικά αναφέρονται τρία περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους του ΙΚΑ:

-Ασφαλισμένος του ΙΚΑ πέθανε τον Ιούλιο του 1989 και τη σύνταξή του εισέπρατταν η σύζυγός του και τα τέκνα του. Η γυναίκα παντρεύτηκε εκ νέου τον Αύγουστο του 1992, συνεχίζοντας ωστόσο να παίρνει κανονικά τη σύνταξη χηρείας. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 37.500 ευρώ.

-Ασφαλισμένη του Ταμείου πέθανε τον Απρίλιο του 2005 και τη σύνταξη εισέπραττε ο άντρας της, ο οποίος ωστόσο παντρεύτηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2006. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ενημερώθηκε το ταμείο για τον νέο γάμο, με αποτέλεσμα η απώλεια να είναι 12.747 ευρώ.

-Ασφαλισμένη πέθανε το 2007 και ο άντρας της παντρεύτηκε εκ νέου το 2008. Ωστόσο συνέχισε να παίρνει κανονικά τη σύνταξη, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ΙΚΑ.

Σε όλες τις περιπτώσεις έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεων και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αναζήτησης και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και σύνταξης μηνυτηρίων αναφορών.

Την ίδια στιγμή, περίπου 60.000 δικαιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν έχουν προσέλθει να απογραφούν, ενώ η προθεσμία εκπνέει τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια Διοικητικής Υποστήριξης του Οργανισμού Παναγιώτα Περπερίδου. Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι στον Οργανισμό είναι 347.470, και αυτοί που έχουν απογραφεί είναι 280.190.

Τις 11.000 αγγίζουν οι «άφαντοι» δικαιούχοι στον ΟΓΑ, όπως αναφέρει ο διοικητής του Οργανισμού Παναγιώτης Πέτρουλας, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι με την έλευση του νέου έτους θα διακοπούν οι συντάξεις τους όλων όσων δεν απογραφούν και θα κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

45.991 συντάξεις σε δικαιούχους - φαντάσματα

Στο φως έχουν ήδη έρθει 45.991 περιπτώσεις που συντάξεις καταβάλλονταν για χρόνια σε μη δικαιούχους. Οι υποθέσεις αυτές πρόκειται να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και τα Ταμεία θα διεκδικήσουν τα ποσά που παρανόμως έχουν εισπράξει μη δικαιούχοι.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί απογραφή όλων των συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η απογραφή θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου και πραγματοποιείται για τελευταία φορά, καθώς με το νέο πρόγραμμα «Αριάδνη» θα εντοπίζονται αμέσως φαινόμενα καταβολής συντάξεων σε ασφαλισμένους «μαϊμού».