Τα συλληπητήρια του πολιτικού κόσμου

Την θλίψη του για την αιφνίδια απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου εκφράζει το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Την θλίψη του για την αιφνίδια απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου εκφράζει το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

«Η χώρα σε μια δύσκολη στιγμή, χάνει έναν μεγάλο δημιουργό της»

«O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του σκηνοθέτη που με την πρωτοπόρα ματιά του άνοιξε νέους δρόμους και αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Στις ταινίες του, αποτύπωσε το δράμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας και συνέβαλε στην βαθύτερη κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας. Η χώρα σε μια δύσκολη στιγμή, χάνει έναν μεγάλο δημιουργό της. Το έργο που αφήνει ως παρακαταθήκη θα αποτελεί πάντα ένα πολύτιμο κεφάλαιο στην πολιτιστική μας ιστορία».

«Το έργο του συνιστά ένα μείζον ποιητικό αφήγημα»

«Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου», αναφέρει στην δήλωση του ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και συνεχίζει: «ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε πολίτης του κόσμου, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου κινηματογράφου και πρωτίστως πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού».

«Το έργο του συνιστά ένα μείζον ποιητικό αφήγημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, στο κέντρο της οποίας ο Αγγελόπουλος τοποθετεί τον άνθρωπο ως αυτόπτη μάρτυρα και πρωταγωνιστή.

Το ελληνικό, ουμανιστικό σύμπαν του σπουδαίου αυτού κινηματογραφιστή υπέδειξε, μέσα από την γλώσσα των εικόνων, μια διαφορετική ανάγνωση της ελληνικότητας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του», καταλήγει. 

 «Ένας μεγάλος δημιουργός, ένας μεγάλος Έλληνας, έφυγε από κοντά μας»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, με το έργο του παρακολούθησε βήμα - βήμα και σε βάθος την ανθρώπινη πορεία και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ανέδειξε την κοινωνική πραγματικότητα με μοναδικό τρόπο.

Και μαζί, διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον Ελληνικό κινηματογράφο, έθεσε νέους κανόνες, σήκωσε ψηλά το μέτρο των απαιτήσεών μας.

Με τις αναζητήσεις του, για τον άνθρωπο και την τέχνη, μέσα από το «μάτι της κινηματογραφικής μηχανής», έσπασε τα όρια του μικρόκοσμού μας και κατέκτησε την προσοχή και τον σεβασμό σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η τραγική απώλειά του μας γέμισε όλους θλίψη. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει η δήλωση του κ. Παπανδρέου.

«Η Ελλάδα έχασε, έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της στο εξωτερικό»

«Η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του Θόδωρου Αγγελόπουλου προκαλεί παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι: ο κόσμος της Έβδομης Τέχνης και του σύγχρονου κινηματογράφου έγινε φτωχότερος και έχασε ένα σπουδαίο δημιουργό.

Μέσα από τις ταινίες του, ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης ανήκει σε εκείνους που κράτησαν το όνομα της Πατρίδας μας ψηλά και μετέφεραν σε όλη την υφήλιο τον Πολιτισμό της.

Σε άλλο σημείο της δήλωσης του ο κ. Σάμαρας επισημαίνει ότι: «η Ελλάδα έχασε, έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της στο εξωτερικό.

Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, τέτοιες απώλειες κάνουν πιο πυκνή την "ομίχλη" που έχει πλημμυρίσει τη ζωή μας. Στους οικείους του, εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου», καταλήγει.

«Το έργο του έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στην ιστορία κινηματογράφου»

«Εκφράζω τη θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου για τον τραγικό και αναπάντεχο χαμό του, δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Το έργο του έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στην ιστορία του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου».

«Απολάμβανε πάντα παγκόσμιο σεβασμό και αναγνώριση»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Α. Χρυσανθακόπουλος σε σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή, δήλωσε: «Θα ‘θελα να πω κι εγώ δυο λόγια για το Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος τίμησε τη χώρα, υπήρξε αυθεντικός δημιουργός. Είχε μια ιδιαίτερη στάση στην τέχνη, μια ικανότητα να αναδεικνύει τα πράγματα με έναν αργό αλλά περιεκτικό τρόπο επηρεασμένος από μια σχολή, η οποία είναι ιδιαίτερα εκφραστική της πραγματικότητας.

Απολάμβανε πάντα παγκόσμιο σεβασμό και αναγνώριση και εξέφρασε αυτό που λέμε την ελληνική ικανότητα που πρωτοπορεί και καταξιώνεται δίχως ιδιαίτερη βοήθεια, ούτε από την Πολιτεία, ούτε από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Έδινε τα πάντα, αφοσιωμένος στο καθήκον του όπου είχε τάξει τον εαυτό του: να είναι δημιουργός της Τέχνης.

Η απουσία του είναι οδυνηρή για όλους αλλά το έργο του παραμένει αιώνιο και πιστεύουμε ότι για πολλά χρόνια θα σηματοδοτεί μία θετική εξέλιξη, μιας και γέμισε συναισθήματα την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, αλλά και αξίες όλους όσους παρακολουθούν την τέχνη του κινηματογράφου».

«Η τέχνη και ο πολιτισμός έχασαν μία μεγάλη μορφή»

«Ο κινηματογράφος έχασε την ποιητική ματιά και την πραγματική αφήγηση. Η χώρα έχασε έναν από τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς της σε διεθνές επίπεδο», σχολίασε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Με την «Αναπαράσταση» έδωσε ώθηση στο νέο ελληνικό κινηματογράφο. Με τον «Θίασο» και τις «Μέρες του 36» αφηγήθηκε τη νεότερη ιστορία του τόπου.

Στις επόμενες ταινίες του όχι μόνο αποτύπωσε το παρόν της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών, αλλά έδωσε και εικόνες από το μέλλον.

Μου έκανε την τιμή να τον συναντήσω από κοντά και να μου διατυπώσει τις αγωνίες και τις προτάσεις του για το πάθος του, την τέχνη και τον κινηματογράφο», τονίζει.

«Αν κάνω ένα βήμα, είμαι αλλού» λέει ένας χαρακτήρας του στο «Μετέωρο βήμα του πελαργού». Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μπορεί να είναι πια αλλού, αλλά πήγε πολλά βήματα μπροστά τον πολιτισμό σε αυτή τη χώρα. Στους συγγενείς και στους φίλους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

«Στο πρόσωπό του καθρεφτιζόταν η άλλη Ελλάδα»

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης, για την απώλεια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κάποιες φορές τα λόγια είναι πολύ δύσκολο να εκφράσουν αυτό που αισθάνεται κανείς.

Στην περίπτωση του απροσδόκητου θανάτου του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η αυθόρμητη αντίδραση και θλίψη του απλού κόσμου νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για το τι σήμαινε για την Ελλάδα αυτός ο σπουδαίος σκηνοθέτης.

Πέρα από το ότι υπήρξε ο σπουδαιότερος της γενιάς του, με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κινηματογραφική οικογένεια να αναγνωρίζει την αξία και το έργο του, στο πρόσωπό του «καθρεφτιζόταν» η άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα του πολιτισμού, της δημιουργίας, του οράματος.

Μια Ελλάδα που οφείλουμε να κρατήσουμε πάση θυσία ζωντανή. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

«Η Ελλάδα στερείται έναν λαμπρό εκπρόσωπο»

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενός από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της κινηματογραφικής Τέχνης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας.

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κατάφερε να αγγίξει και να εμπνεύσει τους συναδέλφους του και το φιλότεχνο κοινό ανά τον κόσμο. Η προσφορά του στον Πολιτισμό και την Τέχνη είναι τεράστια. Η Ελλάδα στερείται έναν λαμπρό εκπρόσωπο. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή απευθύνω θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

«Ο Θόδωρος τίμησε την Ελλάδα και λάμπρυνε την Ευρωπαϊκή κουλτούρα»

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη βαθιά της συγκίνηση εξέφρασε με τηλεγράφημά της στην οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη υπογραμμίζοντας την κορυφαία παρουσία του Θ. Αγγελόπουλου στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

«Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους. Όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και του κόσμου. Το συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά εδώ τις Βρυξέλλες όπου η είδηση του θανάτου του πάγωσε τους φίλους του κινηματογράφου και της τέχνης.

Ο Θόδωρος τίμησε την Ελλάδα και λάμπρυνε την Ευρωπαϊκή κουλτούρα. Έχει κατακτήσει ήδη ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού».

«Τεράστια η απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου για τον Ελληνισμό»

«Ο άνθρωπος που άφησε στον Ελληνισμό κληρονομιά για την αιωνιότητα, έφυγε σε μία μέρα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών κ. Γιάννης Δημαράς.

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δεν είναι πια μαζί μας. Κεραυνοβολημένος έμαθα την απώλεια του φίλου ζωής και του συνοδοιπόρου στους αγώνες», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της δήλωσης του επισημαίνει ότι: «τέτοιες μέρες δεν αρκεί να πω ότι, φτωχαίνει ο Ελληνισμός από αυτήν την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα».

«Χάθηκε ένας άνθρωπος που κουβαλούσε την Ελλάδα μέσα του σε κάθε του βήμα, που τιμούσε τον Ελληνισμό στην πράξη, που ήταν μια όαση σκέψης και αντίστασης και μάλιστα σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη για την Πατρίδα περίοδο. Δε βρίσκουμε λόγια, να αποχαιρετήσουμε το φίλο Θόδωρο.

Γ%C