Quantcast

Τι έριξε το ελικόπτερο - Φωτίζει τα αίτια η αρχιλοχίας που σώθηκε από θαύμα - Συγκλονιστικά στοιχεία

Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του, όλα έγιναν σε κλάσμα του δευτερολέπτου, αποκαλύπτει η 26χρονη Βασιλική Πλεξίδα. Πώς έχασαν τη ζωή τους οι τέσσερις στρατιωτικοί.

«Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του. Όλα έγιναν σε κλάσμα του δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου και όταν ύστερα από αρκετή ώρα τις ξαναβρήκα ήταν σαν να ξυπνούσα ύστερα από ένα εφιαλτικό όνειρο, όμως με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα». Η συγκλονιστική μαρτυρία ανήκει στην 26χρονη αρχιλοχία που βρήκε ζωντανή από τα συντρίμμια του  ΗU-1U («Χιούι»), όπως τη δημοσιεύει το «Εθνος».

Η Βασιλική Πλεξίδα  νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με κάταγμα στη λεκάνη και τραύματα σε χέρια, πόδια και αυχένα.

Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Τι προκάλεσε την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου - Έμπειρος χειριστής μιλά στον realfm 97,8

Τα προφητικά λόγια του υποστράτηγου Τζανιδάκη: Προσοχή στα ατυχήματα, είμαστε λίγοι...

Τι λένε οι γονείς της Βασιλικής που σώθηκε από την πτώση του ελικοπτέρου

Η τραγική σύμπτωση στο Σαραντάπορο

Την ίδια ώρα, σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες από το σημείο της τραγωδίας που φτάνουν στα χέρια του υπουργού Άμυνας αμέσως μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών.

Οι ειδικοί, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αποφαίνονται ότι «το ελικόπτερο κάρφωσε», είναι τελείως διαλυμένο. Πιλοτήριο και καμπίνα μεταμορφώθηκαν σε άμορφη μάζη και, το πιο συγκλονιστικό, η μηχανή του ελικοπτέρου αποκολλημένη έχει πλακώσει το πιλοτήριο και την καμπίνα με τους τέσσερις στρατιωτικούς!

Το έργο για την αναζήτηση των αιτιών της στρατιωτικής τραγωδίας συνεχίζουν από χθες το πρωί οι Αρχές. Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής διερεύνησης ατυχημάτων έχουν, ήδη, στα χέρια τους δύο πολύ σημαντικές μαρτυρίες που πιθανόν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας.

Η μία μαρτυρία είναι του κατοίκου που έλεγε ότι είδε με τα μάτια του το ελικόπτερο να πετά σε χαμηλό ύψος.Το βασικό σενάριο που έχουν μπροστά τους οι εμπειρογνώμονες είναι το ελικόπτερο είτε να προσέκρουσε στο σώμα της κολώνας ηλεκτροδότησης είτε ο έλικας του να βρήκε στα καλώδια με συνέπεια να προκληθεί απώλεια ισχύος που οδήγησε και στην πτώση.

Ένα ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί ο χειριστής του ελικοπτέρου επέλεξε τη χαμηλή πτήση. Όσο για το ζήτημα των καιρικών συνθηκών που περιόριζε την ορατότητα, πηγή που έχει γνώση των γεγονότων, ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι δεν μπορούσε να αιφνιδιάσει τον χειριστή και αυτό γιατί η προετοιμασία που γίνεται, περιλαμβάνει την πρόβλεψη των συνθηκών που θα επικρατήσουν στα σημεία διέλευσης του ελικοπτέρου.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο Ταξίαρχος Ε.Α. Βασίλης Νικολόπουλος σχετικά με το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 4 στρατιωτικούς.

Ο ταξίαρχος απέφυγε να κάνει υποθέσεις σχετικά με τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, όμως οι επικρατούσες, μέχρι αυτή τη στιγμή, εκδοχές είναι δύο: είτε το ελικόπτερο έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ και στη συνέχεια συνετρίβη, είτε μηχανική βλάβη προκάλεσε την πτώση του σε καλώδια και τη συνακόλουθη συντριβή του.

Ο κ. Νικολόπουλος, χαρακτήρισε «αποτελεσματικά και ασφαλή» τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, αποδίδοντας τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται στις πολλές ώρες πτήσεών τους.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1




Τριήμερο εθνικό πένθος, κήρυξε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος μετά το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού, που οδήγησε στο θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών.

Λεπτομέρειες για την πτήση-θανάτου του UH-1H έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 7.25’ το πρωί, ήταν τύπου Χιούι. Στο πλαίσιο προγραμματισμένης πτήσης από τη Λάρισα στην Κοζάνη , απογειώθηκε από τη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και κινήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης, όπου προσγειώθηκε προκειμένου να επιβιβαστούν στελέχη της 1ης Στρατιάς.



Ακολούθως, στις 7. 38’ απογειώθηκαν για να κάνουν την προγραμματισμένη πτήση στο πλαίσιο διαταγμένης υπηρεσίας στη ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς.



Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ: «Στις 7.38 υπήρξε απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο, ακολούθησε απώλεια ίχνους ραντάρ από τον τοπικό σταθμό της Πολεμικής Αεροπορίας».

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου σημείωσε ότι: «Ο προβλεπόμενος χρόνος προσγειώσεώς του ήταν 8.50’. Διαπιστώθηκε ότι δεν προσγειώθηκε, αυτομάτως ξεκίνησαν οι διαδικασίες, οι προβλεπόμενες, σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι έπρεπε να γίνει, υπό τον Συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων με την ενημέρωση της ιεραρχίας και την παρουσία στο Κέντρο Επιχειρήσεων της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων».



Για την κατάσταση του ελικοπτέρου, ο εκπρόσωπος είπε ότι ήταν συντηρημένο, τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για το πτητικό του έργο, ενώ για τις καιρικές συνθήκες τόνισε ότι: «Υπήρχαν αυξημένες χαμηλές νεφώσεις με βάση περί τα 500 πόδια και περιορισμένη ορατότητα στην περιοχή πτώσης του ελικοπτέρου. Οι άνεμοι ήταν νοτιανατολικοί ασθενείς με ριπές».

Ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος είναι τέσσερις νεκροί και μία τραυματίας.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν τέσσερις σοροί επιβαινόντων, οι οποίες ανήκουν στον υποστρατήγο Ιωάννη Τζανιδάκη, στον συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, στον ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και στον υπολοχαγό Κωνσταντίνο Χατζή.

Επίσης, εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, η οποία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο 424 ΓΣΝΣ της Θεσσαλονίκης.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου UH-1H γνωστό ως Huey εντοπίστηκαν στην ορεινή περιοχή του Σαρανταπόρου της Ελασσόνας, κοντά στο σημείο από όπου είχε απογειωθεί, το Στεφανοβίκειο Βόλου, σχεδόν δύο ώρες αφού εξαφανίστηκε το σήμα του από τα ραντάρ.

Τι μετέδωσε ο ΑΝΤ1



Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ




Οι πρώτες εκτιμήσεις που μεταδίδει το militaire.gr, αναφέρουν ότι πιθανότατα το ελικόπτερο «χτύπησε» σε ηλεκτρικά καλώδια και συνετρίβη.

Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μετέβη στην περιοχή του ατυχήματος, ενώ η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή του δυστυχήματος.

Εξάλλου, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Αναλυτικά τι αναφέρει το ΓΕΕΘΑ

Σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει: «Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Θρήνος σε όλη την Ελλάδα για τον χαμό των στρατιωτικών - Σε Ρέθυμνο, Καρδίτσα και η Λάρισα οι κηδείες

Αυτή είναι η αρχιλοχίας που βγήκε ζωντανή από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

Συγκλονιστική μαρτυρία του προέδρου του Σαρανταπόρου: «Βλέπω πτώματα- Υπάρχει και μια κοπέλα ζωντανή»

Παυλόπουλος: Ειλικρινής ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς αξιωματικούς

Τα συλλυπητήρια του Βούτση για την απώλεια των στρατιωτικών

Τσίπρας: Βαθιά η οδύνη για την απώλεια των 4 αξιωματικών

ΣΥΡΙΖΑ: Βαθιά η θλίψη για τον θάνατο των 4 στρατιωτικών

Μητσοτάκης: Προσβλέπω σε ταχεία διερεύνηση των αιτιών της πτώσης του ελικοπτέρου

ΚΚΕ: Να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα

Θεοδωράκης: Περιμένουμε όλοι το πόρισμα

Λεβέντης: Το πανελλήνιο πενθεί για το χαμό των 4 αξιωματικών μας

Γεννηματά: Όλη η Ελλάδα πενθεί για τις ζωές που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος

ΥΠΕΞ: Είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία της Ελασσόνας

ΛΑΕ: Πλήρης διερεύνηση για να μη θρηνήσουμε στο μέλλον και άλλες ανθρώπινες ζωές

Συλλυπητήριο μήνυμα των ΑΝΕΛ για την απώλεια των τεσσάρων αξιωματικών



ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ: kozanimedia.gr/larissanet.gr