Quantcast

Το μυστικό του τάφου της Αμφίπολης

Μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη φαίνεται ότι βρίσκονται οι αρχαιολόγοι (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Πρόκειται, άραγε, για έναν μεγάλο βασιλικό ταφό;

Ο λόγος για την αποκάλυψη ενός σημαντικού αρχαιολογικού τάφου στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης.Στο σημείο, το οποίο φυλάσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από ισχυρή αστυνομική δύναμη, καταγράφεται έντονη κινητικότητα.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των ανασκαφών.Από τη μεριά της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, τηρεί σιγή ιχθύος για το όλο ζήτημα, ενώ ενημερώνει καθημερινά για όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις της τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ίδια τον περασμένο Μάρτιο -στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, που διεξήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ- τα 2 τελευταία χρόνια, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο.Αυτό υποστηρίζει η κ. Περιστέρη, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων.

Τον Ιούνιο, μετά τη χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές που είχαν σταματήσει λόγω χειμερινής περιόδου συνεχίστηκαν.Η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη απομάκρυνε αρχικά τους τόνους χώματος που σκέπαζαν τον λόφο Καστά, και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την ανασκαφή του μεγαλοπρεπούς ταφικού περιβόλου που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

Όπως είχε επισημάνει η κ. Περιστέρη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο κατά την αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, «την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης».«Σημαντικοί», όπως είπε, «στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ’».

Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.
Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της Θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.

Με βάση τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους.Ακολούθησε μια ευρύτερη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη.

Αυτή οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου, βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος.Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου, όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.

«Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνα μας, το ταφικό μνημείο του Λεόντα συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιο του και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος».Αυτό υπογράμμισε, κατά την παρουσίαση των ανασκαφών της, η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Παρουσιάζοντας τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, με αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, για τον τρόπο και τον τόπο κατασκευής του μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης, ο αναγνωρισμένος διεθνώς αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής είπε ότι τα χαμένα μέλη του ταφικού περιβόλου αποτελούν σήμερα τη βάση του Λέοντα της Αμφίπολης.Όπως υποστηρίζει, η κλήση των μαρμάρινων δόμων αποδεικνύουν την κυκλική τους φορά και ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου ταφικού περιβόλου.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο κ. Λεφαντζής, ο περήφανος Λέοντας της Αμφίπολης, με ύψος 5,20 μέτρων αποδεικνύεται πως ήταν στην κορυφή του ταφικού μνημείου του Καστά, πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο.


 
Μάλιστα, τα κομμάτια του μεταφέρθηκαν από τα λατομεία της Θάσου, με ειδικές σχεδίες και ξύλινα κάρα, τα οποία τραβούσαν βόδια εργασίας.

Ο Λέοντας της Αμφίπολης, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, φέρεται να φιλοτεχνήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να είναι γνωστό, ακόμη το όνομα του μεγάλου γλύπτη της εποχής.