Quantcast

Σε δίκη για κατασκοπεία και η νέα ιδιοκτήτρια του σκάφους Maltese Falcon

Η Έλενα Αμβροσιάδου, η μεγάλη κυρία των hedge funds, κατηγορείται ότι κατασκόπευε τους διευθυντές της και τον σύζυγό της (VIDEO).
Μια Ελληνίδα, από τις πιο πλούσιες γυναίκες της Ευρώπης, ενορχήστρωσε ολόκληρη επιχείρηση για να παρακολουθεί τα κορυφαία στελέχη του δικού της hedge fund, όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times».

Σύμφωνα με έγγραφα βρετανικού δικαστηρίου που επικαλείται η εφημερίδα, ο Σαμ Γκόβερ, πρώην κορυφαίος μάνατζερ του hedge fund «Ikos» («Οίκος») της Έλενας Αμβροσιάδου, την κατηγορεί ότι διέταξε παρακολουθήσεις «μεγάλης κλίμακας» πρώην στελεχών του hedge fund. Ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνεται και ο Μάρτιν Κάουαρντ, πρώην σύζυγος της κ. Αμβροσιάδου.

Τον περασμένο Αύγουστο η κύπρια πολυεκατομμυριούχος Ελενα Αμβροσιάδου και ο Βρετανός Μάρτιν Κάουαρντ, που από κοινού κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια περιουσία 300 εκατ. λιρών με μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες hedge funds (επενδύσεις υψηλού ρίσκου) στο Σίτι του Λονδίνου, αποφάσισαν να χωρίσουν ύστερα από 27 χρόνια γάμου. Σύμφωνα με τον κ. Γκόβερ, τον Νοέμβριο του 2009 ο ίδιος και η γυναίκα του ανακάλυψαν ότι στενή οικογενειακή φίλη που είχε αναλάβει να προσέχει το παιδί τους, στην πραγματικότητα πληρωνόταν για να τους παρακολουθεί.

Η Ελενα Αμβροσιάδου, 52 ετών σήμερα, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε χημικός μηχανικός. Δυναμική, με οξυδέρκεια και επιχειρηματικό μυαλό, ξεκίνησε την καριέρα της στην εταιρεία πετρελαίου BP. Στα 27 της γίνεται η πιο νέα executive manager της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο. Το 1992 ίδρυσε ένα από τα πρώτα hedge funds στο Λονδίνο και το 2004 έδωσε αμοιβή στον εαυτό της 15,9 εκατ. στερλίνες.



Με περιουσία που φτάνει τα 300 εκατ. αγγλικές λίρες, η απόκτηση του θρυλικού σκάφους "Maltese Falcon" (Γεράκι της Μάλτας) δεν ήταν θέμα – την έκανε, ωστόσο γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό...

Το Γεράκι της Μάλτας και η κατασκοπεία

Δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο επαναλαμβάνεται η ιστορία, ωστόσο όταν ξεσπούσε το σκάνδαλο με τις κατασκοπευτικές πρακτικές στην εταιρική διακυβέρνηση της Hewlett-Packard, ο άνθρωπος που το πυροδότησε –υποβάλλοντας την παραίτησή του από το Δ.Σ.- ήταν πολύ μακριά. Βρισκόταν στο ναυπηγείο της Τούζλα, έξω από την Κωνσταντινούπολη, επιβλέποντας τις τελευταίες λεπτομέρειες του σημαντικότερου project της ζωής του: θα έκανε το σκάφος δώρο συνταξιοδότησης στον εαυτό του! 

Ο λόγος για τον Τομ Πέρκινς, τον venture capitalist που αποκαλούν -διόλου τυχαία!- σύγχρονο Μίδα...



Το «Γεράκι της Μάλτας» φέρει την υπογραφή του φημισμένου ναυπηγείου Perini Navi. Ναυπηγήθηκε το 2006 για λογαριασμό του Πέρκινς, ενός από τους ιδρυτές της Silicon Valley, υπεύθυνου για τα ‘πρώτα βήματα’ εταιριών όπως η Google, η Genentech, η Amazon, και η AOL κι ενός από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας News Corporation (που ελέγχει τη «Sunday Times»). 

Πρόκειται για τρικάταρτο super-yacht 87,5 μέτρων, η ναυπήγηση του οποίου διήρκεσε πέντε χρόνια. Στον Πέρκινς παραδόθηκε το 2006 και κόστισε 100 εκατ. δολάρια: Μόνο τα πανιά του κοστίζουν 5 εκατ. δολάρια, καθώς διαθέτουν αισθητήρες που ενημερώνουν το πλήρωμα μέχρι για τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Το Maltese Falcon πέρασε στην ιδιοκτησία της Έλενας Αμβροσιάδου το 2009, έναντι 90 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Τα Νέα, με πληροφορίες από το «GK» της Καθημερινής (για το "Γεράκι της Μάλτας")