Quantcast

Τα «Ερωτικά» του Ρίτσου, αντικείμενο διάλεξης στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η ποιητική του έρωτα και οι μυθολογικές απηχήσεις στα «Ερωτικά» του Γιάννη Ρίτσου είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, στις 18:00, η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τζίνα Καλογήρου.
Η ποιητική του έρωτα και οι μυθολογικές απηχήσεις στα «Ερωτικά» του Γιάννη Ρίτσου είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, στις 18:00, η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τζίνα Καλογήρου, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η ομιλία εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Αρχαιολογία και Ποίηση», που πλαισιώνει την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες».

Σε πολλές ποιητικές συνθέσεις της ωριμότητάς του, ο Γιάννης Ρίτσος ξαναγυρίζει στις αρχετυπικές ρίζες του μύθου και συνδιαλέγεται με κλασικά κείμενα της αρχαιότητας.

Στη διάλεξη της Δευτέρας θα γίνει ειδικός λόγος για τη συλλογή «Τα Ερωτικά» (1980- 81), στην οποία ο ποιητής, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, αναφέρεται σε γνωστά μυθικά πρόσωπα (π.χ. Οδυσσέας-Πηνελόπη), τα οποία υποβάλλει σε σημασιολογικό μετασχηματισμό. Σκόπιμες συσχετίσεις θα γίνουν και με το ποίημα «Η απόγνωση της Πηνελόπης» (1968).

Τα παραπάνω ενημερώνει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, επισημαίνοντας:

«Γενικότερα στη συλλογή των Ερωτικών τα αρχαιομυθικά πρόσωπα αναβαπτίζονται στην ευφροσύνη και την υγεία του έρωτα και, καθώς εισέρχονται σε ποιήματα με έντονο και διάχυτο ερωτισμό, αποκτούν ερωτικές συνδηλώσεις. Συνδυάζοντας τον μύθο με το ερωτικό στοιχείο ή με αναφορές στη σύγχρονη καθημερινότητα, ο ποιητής καταλήγει σε έναν μεγαλόπνοο οραματισμό. Η γυναίκα εμφανίζεται τόσο ως παρουσία πολύμορφη, αινιγματική, όσο και βαθιά αισθησιακή. Παίρνοντας άλλοτε τη μορφή της ανώνυμης Αγαπημένης, άλλοτε της Πηνελόπης ή της "σάρκινης Διοτίμας", συνδέεται με έναν ακαταμάχητα προκλητικό ερωτισμό που καταλύει τις κοινωνικές συμβατικότητες».

Η Τζίνα Καλογήρου έχει μελετήσει ενδελεχώς το έργο του Γιάννη Ρίτσου, στο οποίο βασίστηκε και η διδακτορική διατριβή της με τίτλο «Ζητήματα Ερμηνείας και Διδακτικής στο Έργο του Γιάννη Ρίτσου (Η περίπτωση του Εικονοστασίου Ανωνύμων Αγίων)». Πολυάριθμες μελέτες της στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ