Ενθυμήματα και ιστορίες από τις φυλακές Αίγινας

Εκθεση με αντικείμενα κρατουμένων φιλοξένησε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού έως τις 21 Ιανουαρίου.
Την έκθεση «Ενθυμήματα, Αντικείμενα και Ιστορίες» με αντικείμενα κρατουμένων των Φυλακών Αιγίνης φιλοξένησε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (ΚΕΔΑ).

Τα περισότερα από τα ευρήματα διαφύλαξαν κάτοικοι της περιοχής και τα παραχώρησαν για τις ανάγκες της έκθεσης.

Οργανώθηκε με βάση τις δικές τους αναμνήσεις, τα βιώματα και τις διηγήσεις που έχουν ακούσει, αφού η μακρά παρουσία και λειτουργία των φυλακών στην πόλη της Αίγινας (λειτούργησαν από το 1880 έως το 1985 και σε πλήρη αντίθεση με τον αρχικό σκοπό ύπαρξης της «λαμπράς οικοδομής» του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου) έγινε μέρος της καθημερινότητας των Αιγινητών κι άφησε ίχνη στη ζωή του νησιού.

Τα αντικείμενα έχουν κατασκευάσει παλιοί κρατούμενοι των Φυλακών της Αίγινας.

Φιλοτεχνημένα με μέσα πενιχρά και με συμβολικές παραστάσεις μέσα σε μια ιδιαίτερη συνθήκη ζωής και ανεξάρτητα από το αισθητικό αποτέλεσμα, τα χειροτεχνήματα των εγκλείστων κρύβουν ώρες δουλειάς, αξίες, εφευρετικότητα και φαντασία.

Κρύβουν την ανάγκη να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας ανάμεσα στις μικροκοινωνίες των εγκλείστων και στους «έξω».

Κάποια από τα αντικείμενα που παρουσιάστηκαν είναι «δάνειο» από το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη.

Την έκθεση συμπλήρωσαν αποσπάσματα βιβλίων που αναφέρονται στις Φυλακές της Αίγινας, καθώς και διηγήσεις κρατουμένων και συγγενικών τους προσώπων.

Εξάλλου, ήταν μια πρόσκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον υλικού σχετικά με την κτιριακή ιστορία του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου/Φυλακών Αίγινας.

Εκφράζει την επιθυμία για μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των κατοίκων της Αίγινας και δημόσιων φορέων για την ανάδειξη και αποκατάσταση του εμβληματικού αυτού κτιρίου, επισημαίνει η επιμελήτρια Ελίκα Βλαχάκη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ