Quantcast

Οι τριγμοί πριν από τις αλλαγές στον ΔΟΛ

Η πλήρης διάσταση απόψεων και προθέσεων μεταξύ του νέου επικεφαλής του Δ.Ο.Λ Βασίλη Μουλόπουλου, και αρθρογράφων των εφημερίδων του συγκροτήματος, αποτυπώνεται τόσο στην συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην "Αυγή" ο πρώτος όσο και στο άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στα "ΝΕΑ".
Η πλήρης διάσταση απόψεων και προθέσεων μεταξύ του νέου επικεφαλής του Δ.Ο.Λ Βασίλη Μουλόπουλου, και αρθρογράφων των εφημερίδων του συγκροτήματος, αποτυπώνεται τόσο στην συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην "Αυγή" ο πρώτος όσο και στο άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στα "ΝΕΑ".

Ο κ. Μουλόπουλος, στη συνέντευξή του, απαντά στο ερώτημα για τις αντιδράσεις που προκαλεί η ανάληψη των καθηκόντων του σε στελέχη του ομίλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Τους ξέρω και με ξέρουν" και τονίζει: "σε μία γενική συνέλευση εργαζομένων πόσοι είναι αυτοί που αντιδρούν; Να σου πω εγώ. Είναι 20 προς 80".

Ο Φάμελλος στον realfm για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ

Κουμουτσάκος στον realfm: Οσμή σοβαρής κυβερνητικής παρέμβασης στην τύχη του ΔΟΛ

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Πρετεντέρης, στο σημερινό του άρθρο στα "ΝΕΑ" υπό τον τίτλο "Άλωση", με αφορμή την είσοδο του κ. Μουλόπουλου στον Δ.Ο.Λ, διατυπώνει την άποψη ότι "η κυβέρνηση διεκπεραιώνει ένα σχέδιο άλωσης του Τύπου" και συνεχίζει: "μετέρχεται μεθόδους αλητείας και παρακράτους. Χρησιμοποιεί δηλαδή τμήματα του κρατικού μηχανισμού, της Δικαιοσύνης και των οικονομικών υπηρεσιών για να εκφοβίσει ή να καθυποτάξει τράπεζες, επιχειρηματίες, εκδότες και δημοσιογράφους".

Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" υπό τον τίτλο "Αλωση"Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του Β. Μουλόπουλου στην εφημερίδα Αυγή

Λίγες ώρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στον ΔΟΛ, από σήμερα το πρωί, και λίγες μέρες μετά την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της «Αυγής», ο Βασίλης Μουλόπουλος μίλησε στην εφημερίδα της Αριστεράς και έδωσε απαντήσεις για όλα όσα του καταμαρτυρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για τις ελπίδες που διαμορφώνονται για τη διάσωση του ιστορικού συγκροτήματος.

Στην πρώτη ερώτηση εάν «υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης πίσω από την τοποθέτησή του στο τιμόνι του ΔΟΛ», εάν υπάρχει δηλαδή κάποιου είδους «συμφωνία κάτω από το τραπέζι», ο Β. Μουλόπουλος ήταν κατηγορηματικός: “Καμία συμφωνία, ήταν δική μου προσωπική επιλογή, μετά από πρόσκληση του Ψυχάρη”.

Ωστόσο ο Μουλόπουλος ανέπτυξε μια άλλη ιδέα, μια μακροσκοπική οπτική για τον ΔΟΛ και για τον Τύπο συνολικά: «Για τον ΔΟΛ πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία, συμφωνία όλων των κομμάτων. Ο ΔΟΛ δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ισχυρή κρίση στον Τύπο μετά και την κατάργηση του ‘αγγελιόσημου’, κινδυνεύουν όλες οι εφημερίδες. Ήδη σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις Τύπου, το πρόβλημα αφορά όλους».

«Μετωπική» για ΔΟΛ-διαπραγμάτευση, με φόντο εκλογικά σενάρια

Αντιδράσεις για τον Μουλόπουλο στον ΔΟΛ-Τι απαντούν ο ίδιος και η κυβέρνηση

Συμπληρώνει: «Η λύση πρέπει να προέλθει από το πολιτικό σύστημα. Να συζητήσει και να αποφασίσει. Τα κόμματα μιλούσαν για πολυφωνία, για πλουραλισμό, για το ιστορικό συγκρότημα Τύπου, που είναι θεσμός για δημοκρατία, μιλούσαν για τους 500 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Αν όλα αυτά τα εννοούσαν, ας συμφωνήσουν να διασωθεί ο ΔΟΛ. Και όχι μόνον ο ΔΟΛ».

Λίγο νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός καλούσε τα πολιτικά κόμματα, ώστε με διακομματική συναίνεση να συζητηθεί και να θεσπιστεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, στην ουσία ένας νέος νόμος που θα ενισχύει τις επιχειρήσεις Τύπου. Όλες όμως. Και όχι κάτω από το τραπέζι, με διαφάνεια. Και όχι με θαλασσοδάνεια

Ας έρθουν να βοηθήσουν

Υπάρχουν ενστάσεις ωστόσο για την τοποθέτηση Μουλόπουλου. Από τη Ν.Δ., από το ΠΑΣΟΚ, από το Ποτάμι. «Εάν υπάρχουν ενδοιασμοί, ας έρθουν να βοηθήσουν. Ένα στέλεχος από το ΠΑΣΟΚ, ένα από τη Νέα Δημοκρατία, τους περιμένω» απαντά ο Β. Μουλόπουλος. Και επαναφέρει μία πρόταση που διατυπώθηκε προ ημερών από τον διευθυντή του Βήματος Α. Καρακούση και αποτελεί πρόταση και των εργαζομένων:

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μπορέσει να ξεπαγώσει ένας λογαριασμός, στον οποίο θα μπαίνουν τα έσοδα από τις πωλήσεις, από το πρακτορείο διανομής. Σε πρώτη φάση, και έως ότου βρεθεί επενδυτής, ο λογαριασμός αυτός θα βοηθήσει ώστε να αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι και να μην κλείσουν τα έντυπα, τα οποία καιροφυλακτούν κάποιοι σαν κοράκια να τα πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί».

Πρόβλημα δανεισμού

Σημείο - κλειδί πάντως για να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία από τις τράπεζες είναι να βρεθούν κάποια κεφάλαια για τον ΔΟΛ, όπως εκτιμάται από ειδικούς, σε αυτή τη φάση, περί τα 30 εκατ. ευρώ, ώστε η διαδικασία που ξεκίνησε με την καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες να μην προχωρήσει στο επόμενο βήμα, την αίτηση πτώχευσης και την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή. Για το θέμα του επενδυτή ο Μουλόπουλος δεν είχε απάντηση.

«Έχουν ακουστεί πολλά, δεν ξέρω τι ισχύει. Ο Μπόμπολας μπορεί να βρει τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί, ο Σαββίδης ακόμη περισσότερο. Και ο Δ. Μάρης, που ακούγεται, έχει επίσης οικονομική επιφάνεια» λέει. Σημειώνει όμως ότι «το πρόβλημα του ΔΟΛ δεν είναι πρόβλημα εσόδων, είναι πρόβλημα δανεισμού. Ο ΔΟΛ δεν έχει ελλείμματα και, εάν έχει, είναι μικρά και με μικρό ‘συμμάζεμα’ μπορεί να έχει και κέρδη. Το θέμα είναι ότι το κέρδος, τα έσοδα δεν φτάνουν για να χρηματοδοτήσουν τα χρέη».

Θυμίζει επίσης ότι εκκρεμεί το επόμενο διάστημα η κατάθεση νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια, τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και την πρόβλεψη για εξωδικαστικό συμβιβασμό, που θα θεσπίζει τους όρους για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. “Αυτό θα είναι οπωσδήποτε έναν εργαλείο για ένα μελλοντικό επενδυτή, απαντώ, μαζί όμως με ένα μπίζνες πλαν, ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης”.

Τέτοια προγράμματα προβλέπουν συνήθως περικοπή μισθών, περικοπή θέσεων εργασίας, περικοπή δομών και λειτουργιών. Είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική στον ΔΟΛ; «Δεν πηγαίνω ως οικονομικός διευθυντής στον ΔΟΛ. Θα έχω τον συντονισμό του δημοσιογραφικού, αυτό θα κάνω, για όσο χρειαστεί. Και είναι αμφίβολο εάν θα παραμείνω όταν αναλάβει ο νέος ιδιοκτήτης, έχει το δικαίωμα να μην με κρατήσει».

"Τους ξέρω και με ξέρουνε"

Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από εργαζόμενους για τυχόν αλλαγή «πολιτικής γραμμής» στα μέσα του συγκροτήματος. Πώς θα το διαχειριστεί αυτό; «Πόσοι είναι αυτοί οι εργαζόμενοι; Σε μια γενική συνέλευση εργαζομένων, πόσοι είναι αυτοί που αντιδρούν; Να σου πω εγώ. Είναι 20 προς 80. Μόνο που οι 20 ακούγονται περισσότερο και έχουν υψηλότερες θέσεις. Είναι αυτοί που βγαίνουν και ‘πουλάνε’ τον ΔΟΛ τη μια στον Αλαφούζο και την άλλη στον Μαρινάκη. Αυτοί είναι». ΟΚ. Όμως είναι σχεδόν το σύνολο των αρθρογράφων. Θα μπορούν να συνεχίσουν να αρθρογραφούν ελεύθερα;

«Οι αρθρογράφοι και όλοι μπορούν να έχουν τη γνώμη τους, όμως πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Δεν γίνεται να γράφουν μυθεύματα, ότι ο Τσίπρας πήρε ένα σπίτι από πλειστηριασμό από έναν που κρεμάστηκε. Ο Πάγκαλος δεν μπορεί να συνεχίσει να λέει «τσογλάνι» τον πρωθυπουργό από δημόσια συχνότητα. Κανείς δεν μπορεί να το λέει αυτό ούτε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και γνώμη δεν έχουν μόνοι αυτοί, κι άλλοι μπορούν να έχουν γνώμη». Σταματάει. Και μου λέει: «Τους ξέρω και με ξέρουνε».

Ο Μουλόπουλος κλείνει τη συνομιλία μας: «Ο ΔΟΛ έχει μία ιστορικότητα ως εφημερίδα του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου. Προπολεμικά στήριξε τον Βενιζέλο, στη συνέχεια την Ένωση Κεντρώων, στην πρόσφατη ιστορία την Κεντροαριστερά».