Quantcast

Α. Μωραϊτάκης: Το φιάσκο της φοροκάρτας και η ατιμωρησία των υπευθύνων

Ο κ. Μωραϊτάκης στο άρθρο του επισημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία επιτροπή στην οποία να συμμετάσχουν φορείς της αγοράς, επιμελητήρια, φοροτεχνικοί...
Άρθρο του κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη

Η φοροκάρτα που τόσα στήριξε πάνω της η Κυβέρνηση, προφανώς λόγω άγνοιας των υπευθύνων, οδεύει προς φιάσκο. Σχεδόν όλα τα δημοσιεύματα δείχνουν πως ελάχιστοι πολίτες έχουν αποκτήσει τη φοροκάρτα και πως ελάχιστα καταστήματα παρέχουν τη δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τη φοροκάρτα. Άραγε τι ήθελε με την κάρτα αυτή να πετύχει το υπουργείο Οικονομικών; Δεν πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για τα χρήματα και τις εργατοώρες που ξοδεύτηκαν σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα; Αν ήθελαν να πιάσουν τη φοροδιαφυγή ή αν ήθελαν να διευκολύνουν τους πολίτες στη συλλογή αποδείξεων μπορούσαν για παράδειγμα να κάνουν υποχρεωτική την χρήση χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων καρτών για συναλλαγές άνω των 50 ευρώ. Γιατί δεν το έκαναν; Γιατί έκαναν αυτή τη δαπάνη χωρίς να έχουν ερευνήσει την πιθανότητα επιτυχίας ή αποτυχίας του εγχειρήματος;

Πόσα άραγε χρήματα ξοδεύτηκαν, πόσοι εργαζόμενοι απασχολήθηκαν και πόσες εργατοώρες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πιο δημιουργικά κατασπαταλήθηκαν; Από τότε υπήρχαν δημοσιεύματα και απόψεις που έλεγαν ότι δύσκολα θα πιάσει αυτό το εγχείρημα. Μάλιστα αν συγκρίνουμε σήμερα τα δεδομένα με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου θα δούμε μεγάλες διαφορές. Σήμερα οι πολίτες δεν έχουν κίνητρα να μαζέψουν αποδείξεις, το αφορολόγητο έχει μειωθεί αισθητά κτλ. Το κράτος όμως δεν μπορεί να χάνει άλλα έσοδα λόγω φοροδιαφυγής και δεν μπορεί να ξοδεύει άλλα χρήματα επειδή κάποιοι χωρίς να γνωρίζουν αποφασίζουν να φέρουν ένα ακόμη μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί και να αποδώσει.

Πρέπει τώρα να δημιουργηθεί μία επιτροπή στην οποία να συμμετάσχουν φορείς της αγοράς, επιμελητήρια, φοροτεχνικοί και γενικότερα οι άριστοι στα θέματα αυτά, άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν και σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρεθεί η χρυσή τομή. Να γίνουν μέσω τραπέζης οι συναλλαγές, ώστε να μην μπορούν να φοροδιαφεύγουν όλοι αυτοί που σήμερα κρατάνε πίσω τη χώρα και δεν την αφήνουν να δημιουργήσει πρωτεγενές πλεόνασμα το οποίο θα μπορούσε να ελαφρύνει τα βάρη από τις πλάτες των φορολογουμένων.

Φυσικά και οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση και να λαμβάνουν απόδειξη, αλλά οφείλει το κράτος να δημιουργήσει πρώτο τις συνθήκες εκείνες που θα μειώσουν δραστικά τη φοροδιαφυγή. Ας μην ξεχνάμε πως όσο πιο υψηλοί είναι οι φόροι, τόσο μειώνεται η διάθεση των πολιτών για την πληρωμή τους, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα δημόσια έσοδα. Όμως υπάρχουν πολίτες που σήμερα πληρώνουν προϊόντα που αγοράζουν με ΦΠΑ, αλλά δεν παίρνουν απόδειξη. Το αποτέλεσμα είναι και να επιβαρύνονται και να μην αποδίδονται οι φόροι στο κράτος και αυτός που δεν εκδίδει απόδειξη να κερδίζει περισσότερα. Πρέπει τώρα να μπει τέλος.

Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ, Πρόεδρος NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλος Δ.Σ. Συνεγγυητικού, Πιστοποιημένου Αναλυτή & Συμβούλου Διεθνών και Ελληνικών Αγορών και υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Α’ Αθήνας.