Quantcast

Άγρια κόντρα για τα μέτρα

Γκρίζα σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες και το euro working group, σημαίνουν μαύρα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.
Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Γκρίζα σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες και το euro working group, σημαίνουν μαύρα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.

Οι επιτελείς των Βρυξελλών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αποδίδοντας στις ελληνικές αρχές παρελκυστική τακτική, επιστρέφοντας στον αποστολέα τις κατηγορίες για καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση.

Κύκλοι της Κομισιόν και διπλωμάτες του συμβουλίου εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για τις δηλώσεις Στουρνάρα που καλεί σε επώνυμη τοποθέτηση τον κοινοτικό αξιωματούχο που μίλησε για απόσταση μιλίων και δισεκατομμυρίων κυβέρνησης και τρόικας.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερωθεί επισήμως για τις θέσεις του κοινοτικού οργάνου στο οποίο συμμετείχε και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Οι παρασκηνιακές ενημερώσεις που παρέχουν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αντανακλούν τις θέσεις οργάνων, δεν είναι προσωπικές και εκφράζουν την κοινή θέση των κρατών μελών σε σχέση με τα όσα η τρόικα έχει αναφέρει στα όργανα. Μην βιάζεστε, η συνέχεια θα δοθεί την Πέμπτη στο Εurogroup από το οποίο μας χωρίζουν ώρες», μετέφεραν κύκλοι του Συμβουλίου στο Real.gr. «Όταν θα έρθει η ώρα να τα πούμε επώνυμα, θα είναι πάρα πολύ αργά» σχολίασε συνάδελφός του.

Αυτό που δε θα δοθεί ούτε στο Εurogroup της 14ης, ούτε στο Εurogroup της 22ας Νοεμβρίου και είναι το ίδιο απίθανο να τελειώσει και στο Εurogroup της 9ης Δεκεμβρίου είναι κάποια δόση. Ούτε το 1 δισ. δεν μπορεί να εκταμιευτεί καθώς δεν έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα, ούτε και ο έλεγχος να κλείσει, καθώς δεν υπάρχει στον ορίζοντα φως για τη γεφύρωση του κενού του προϋπολογισμού.

«Βλέπω εντατικές συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες. Αν δεν έχουν έρθει στοιχεία στο euro working group που να δίνουν την δυνατότητα να συνταχθεί μια εισήγηση, εμείς θα πάμε για σκι και θα γυρίσουμε όταν μας ειδοποιήσουν ότι είναι έτοιμοι», είπε κοινοτικός αξιωματούχος που έχει ανοιχτή γραμμή με την τρόικα. «Εδώ καλά καλά δεν μπορεί να κλείσει ο έλεγχος του καλοκαιριού, αφού δεν έχουν εκπληρωθεί τα 4 ορόσημα – προαπαιτούμενα», συμπλήρωσε.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε 100 εκπροσώπους του τύπου στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και το Real.gr επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατηγορώντας τις αρχές πως με την τακτική τους τιμωρούν την πραγματική οικονομία και τους πολίτες, συσσωρεύοντας εσωτερικό χρέος, ακριβώς γιατί δεν είναι σε θέση να πάρουν τις δόσεις του προγράμματος στην ώρα τους.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος που έχει σώσει την ελληνική οικονομία και τη θέση της χώρας στο ευρώ, ουκ ολίγες φορές, προσπαθώντας να πείσει ένα πολύ δύσκολο ακροατήριο προερχόμενο από τα κράτη μέλη, εξήγησε στον παγκόσμιο τύπο, ότι οι Έλληνες δημιουργούν μόνοι τους ασφυξία στην οικονομία και πως καθυστερώντας με τις διαρθρωτικές αλλαγές έχουν στερήσει την αναπτυξιακή δυναμική από το πρόγραμμα, ιδίως στον πρώτο ενάμισι χρόνο του μνημονίου «που δεν έγινε τίποτα σημαντικό». Αντιθέτως από την πράξη αποδεικνύεται ότι το σημερινό ανυπέρβλητο εμπόδιο (έτσι φαντάζει) των δημοσιονομικών μέτρων είναι το εύκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης και δεν θέλει καν να σκεφτεί πως θα πάνε οι συζητήσεις στα διαρθρωτικά που "ιστορικά είναι σαφώς δυσκολότερα".

«Μικρές καθυστερήσεις μικρά προβλήματα, μεγάλες καθυστερήσεις μεγάλα προβλήματα. Το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει. Οι μήνες περνάνε. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Για να δούμε τι θα κάνουμε πρέπει να πάρουμε τη συζήτηση από την αρχή. Για να υπολογίσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2014 πρέπει να έχουμε συμφωνήσει στο βασικό σενάριο του προϋπολογισμού του 2014. Από τη συμφωνία μας χωρίζουν μίλια. Την τρόικα και την κυβέρνηση την χωρίζουν δισεκατομμύρια. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει αν ο έλεγχος τραβήξει τόσο ώστε να φτάσει η ώρα του επόμενου ελέγχου και οι δύο συνεδρίες να κολλήσουν μεταξύ τους».

Είπε ακόμη ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει πως προς το συμφέρον όλων είναι να εκτελείς τις υποχρεώσεις σου στην ώρα τους. Να παίρνεις τις δόσεις στην ώρα τους και να κάνεις τις πληρωμές στην ώρα τους». Διέψευσε μάλιστα κατηγορηματικά τις φήμες για διαφωνίες μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ στο εσωτερικό της τρόικας: «Δεν υπάρχουν διαφωνίες Ε.Ε. - ΔΝΤ μόνο διαφωνίες τρόικας – κυβέρνησης».

Σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους τοποθέτησε την πρώτη συζήτηση τον Ιούνιο, σαφώς μετά τις ευρωεκλογές και την εκτέλεση της όποιας απόφασης πολύ αργότερα: «Τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν θα έχουν πιστοποιηθεί πριν από το τέλος Απριλίου».