Quantcast

Βαρουφάκης σε Γερμανό ΥΠΟΙΚ: Είμαι πολιτισμένος, δεν απαντώ...

Με το βαμβάκι «έσφαξε» τον Σόιμπλε ο υπουργός Οικονομικών. Σε... ξενοδοχείο συναντήσεις και εργασία των κλιμακίων στην Αθήνα. Ανοιγοκλείνει το δημοψήφισμα. Πώς προήλθε το «Brussels Group». (VIDEO)

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έσπευσε χθες από το Παρίσι να διαψεύσει τα περί «συμμαχίας με τη Γαλλία» για να αντιμετωπιστεί το κύμα των επιθέσεων από το Βερολίνο, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου στις καθημερινές του ενημερώσεις προς τους δημοσιογράφους έχει ήδη εξάρει τη στάση της Γαλλίας στη διάρκεια όλης της περιόδου των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους.

Ο κ. Σαπέν είναι άλλωστε από τους ελάχιστους υπουργούς των Οικονομικών που εντός ή εκτός Eurogroup έχει χρησιμοποιήσει μετριοπαθή γλώσσα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση αποφεύγοντας να υιοθετήσει ένα μέρος της επιθετικής ρητορικής του Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε.

Ο υπουργός των Οικονομικών επέλεξε να πει ότι η Αθήνα δεν αναζητεί διμερείς συμμαχίες - δήλωση που έγινε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν- αντίθετα έδειξε να υπολογίζει ιδιαίτερα τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στον οποίο η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να παρουσιάσει ιδέες και προτάσεις για την τόνωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας -χωρίς ωστόσο να θέλει να επαναφέρει τα περί «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» που για το Μαξίμου θεωρείται μια νεκρή διαδικασία.

Ο κ. Βαρουφάκης «έσφαξε» με το βαμβάκι τον Γερμανό ομόλογό του ο οποίος λίγες ημέρες πριν ξεπερνώντας κάθε όριο, είχε επιτεθεί φραστικά και μάλιστα με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών:
 
«Είναι πολιτική απόφαση και στάση πολιτισμού να μη σχολιάσω» είπε στο Mega χθες το βράδυ ο Γ. Βαρουφάκης αποδίδοντας το κλίμα που συνάντησε από κάποιους υπουργούς στο Eurogroup στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι ίδιοι είχαν συνηθίσει τους υπουργούς που περίμεναν στην... ουρά -όπως είπε - για να συναντήσουν την τρόικα:


real.gr Βαρουφάκης για Σόιμπλε από realmedialive

«Τα forget it Giannis δεν περνάνε πλέον, θα το συνηθίσουν» είπε ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτοντας πως σε μια από τις συναντήσεις του με τον κ. Σόιμπλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών του είχε πει πως «δεν έχει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης...».

«Δεν περίμενα ποτέ την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης. Θέλω να κερδίσω τη δική σου και εσύ να κερδίσεις τη δική μου» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος μπορεί να μη θέλησε να δώσει μεγαλύτερη συνέχεια στο μέτωπο με το Βερολίνο, απευθυνόμενος όμως προς τον Μ. Ντράγκι υιοθέτησε απόλυτα τη θέση Τσίπρα ότι η πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ είναι «ασφυκτική» και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πολιτική που ακολούθησε απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Ο κ. Βαρουφάκης επανήλθε, έπειτα από σχετική ερώτηση, στα περί δημοψηφίσματος λέγοντας πως δεν θα ήταν κακή ιδέα να μπει σε αυτή τη διαδικασία η συμφωνία με τους εταίρους, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι δεν είναι κάποια συγκεκριμένη πρόταση που κάνει. Και αυτό παρά τη θύελλα που προκάλεσε η αποστροφή του στην Corriere della Sera για δημοψήφισμα ή εκλογές.

Για τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι συζητήθηκε και αποφασίστηκε η διαδικασία των συζητήσεων που θα γίνονται στην Αθήνα: Οι εμπειρογνώμονες θα έρχονται στην Αθήνα και σε έναν ειδικό χώρο, σε ένα ξενοδοχείο όπως είπε, θα εργάζονται και εκεί θα συναντούν αντίστοιχου βεληνεκούς στελέχη της ελληνικής πλευράς που θα τους δίνουν τα στοιχεία που ζητούν.
 
«Δεν θα δείτε επικεφαλής, π.χ. τον κύριο Μαζούχ, στην Αθήνα» συμπλήρωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Επίσης αποκάλυψε ότι ο όρος "Brussels Group" προήλθε έπειτα από συμφωνία με τις Βρυξέλλες.


Real.gr Βαρουφάκης για Brussels Group από realmedialive

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο Mega εμφανίστηκε περισσότερο «μαζεμένος» από τις προηγούμενες συνεντεύξεις του, απέφυγε να δώσει και πάλι νούμερα πχ. για την τρύπα στα έσοδα, έδωσε μια θολή απάντηση για το εάν η Ελλάδα θέλει ή όχι ολόκληρη ή μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ ενώ για τον ΦΠΑ έδωσε ραντεβού για μετά τον Ιούνιο.

Απέκλεισε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ή σε άλλα προϊόντα, όπως τα φάρμακα, τα τρόφιμα ή τα βιβλία, ωστόσο αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μείωσή του από τον Ιούνιο -μέτρο που συνδυαστικά με τη ρύθμιση για τις οφειλές σε εφορία και ταμεία προσδοκά να αποφέρει στα ταμεία 6 έως 8 δισ. ευρώ.