Quantcast

Δέκα «βόμβες» στα θεμέλια του προϋπολογισμού

Οι προσφυγές που εκκρεμούν στα ανώτατα δικαστήρια. Το σχέδιο αντίδρασης του οικονομικού επιτελείου. (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Τριάντα προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά μέτρων, τα οποία ελήφθησαν την τελευταία τετραετία, περιμένουν τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων.

Το «κόστος» των δέκα σημαντικότερων εξ αυτών υπολογίζεται ότι αγγίζει συνολικά το ποσό των 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», ο άγνωστος Χ των αναμενόμενων αποφάσεων σε σωρεία προσφυγών που έχουν κατατεθεί... τρομάζει την κυβέρνηση σε μία περίοδο κατά την οποία ετοιμάζει το έδαφος για την εφαρμογή ενός σχεδίου φοροελαφρύνσεων και ως εκ τούτου απεύχεται δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις.

Ήδη, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών σε δικαστικούς και κυρίως ένστολους έχουν αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να αναζητεί ισοδύναμα μέτρα.



Οι προσφυγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια από πολίτες που επλήγησαν τα τελευταία έτη έχουν πάρει τη μορφή «χιονοστιβάδας», αναφέρει η εφημερίδα.

Πέρα από τις δέκα που βρίσκονται στη ζώνη του κινδύνου, η λίστα των προσφυγών κατά των μνημονιακών μέτρων φτάνει τις είκοσι.

Ιδιαίτερο προβληματισμό, με βάση το δημοσίευμα, προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών το «μπαράζ» των υποθέσεων που αμφισβητούν την υπερφορολόγηση των ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Οι σχετικοί φόροι βασίζονται σε «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες που, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, αδιαφορούν για την καθίζηση της αγοράς, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στον κύκλο των σημαντικότερων από άποψη κόστους περιπτώσεων εντάσσεται το επίδομα των 176 ευρώ, αφού στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν πάνω από 25.000 ομαδικές αγωγές όπου καθένας διεκδικεί περίπου 4.500 ευρώ.



Φόβοι για «ντόμινο» και νέα μέτρα

Στην αντεπίθεση για τους μισθούς