Ζητούν λουκέτο στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Θα διορίσουν τοποτηρητή για τα έσοδα και τις εφορίες.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, του ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ξαφνικό θάνατο τύπου ΕΡΤ εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα για δομές του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων ένα ολόκληρο υπουργείο και μια γενική γραμματεία, με στόχο να καλυφθούν οι στόχοι των αποχωρήσεων και της κινητικότητας έως τα τέλη του έτους.
Ξαφνικό θάνατο τύπου ΕΡΤ εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα για δομές του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων ένα ολόκληρο υπουργείο και μια γενική γραμματεία, με στόχο να καλυφθούν οι στόχοι των αποχωρήσεων και της κινητικότητας έως τα τέλη του έτους.
Η τρόικα φέρεται να εξέφρασε αμφιβολίες για την αναγκαιότητα ύπαρξης του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς απασχολεί περί τα 712 άτομα.
Στην κεντρική δομή του υπουργείου απασχολούνται 392 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες που αλληλοκαλύπτονται με τις υπηρεσίες των καλλικρατικών δήμων και της περιφέρειας, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση να βρει τους 5.500 εργαζόμενους που υπολείπονται από τον στόχο των 12.500 μέχρι τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, η τρόικα έκρινε σε συζήτηση που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι «η κυβέρνηση μπορεί να ζήσει και χωρίς τις υπηρεσίες του ΥΜΑΘ» για να πάρει τότε ιδιαίτερα σκληρές απαντήσεις από την κυβέρνηση, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονταν με «εθνικούς λόγους» και «πολιτικούς συμβολισμούς».
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση του μνημονίου, η συζήτηση επανήλθε πριν από δύο εβδομάδες στην κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και την υπαγωγή ορισμένων υπηρεσιών του στα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, όπως είχε συμβεί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Η τρόικα εκτιμά ως «υπαναχώρηση» την επανασύσταση του εν λόγω υπουργείου και θεωρεί τους «συμβολικούς λόγους» υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες «πολυτέλεια».
Δεν επέμεινε ωστόσο παραπάνω, ρίχνοντας το μπαλάκι στις ελληνικές Αρχές, οι οποίες λαμβάνουν και τις τελικές αποφάσεις. Κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε σχετικά τον Τύπο στις Βρυξέλλες επισήμανε ότι «το σχέδιο της κινητικότητας, οι επιλογές και η εφαρμογή του είναι ιδέες και αρμοδιότητες αποκλειστικά της κυβέρνησης», συμπληρώνοντας ότι η τρόικα θα δεχθεί «όποιο πλάνο βγαίνει στα νούμερα».
Η τρόικα, βεβαίως, έχει υπόψη πως με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας τα έσοδα των δήμων πρόκειται να συρρικνωθούν δραματικά. Συνεπώς, τα στελέχη της υπονοούν πως στο τέλος η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταφύγει σε αυτό που ονομάζουν πιο «ρεαλιστικές επιλογές».
Επόπτη εσόδων στέλνει η τρόικα
Να τοποθετήσει δικό της επόπτη για τη συλλογή των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα προσανατολίζεται η Κομισιόν, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων των εταίρων. Μετά την προφανή αποτυχία της task force του Χορστ Ράιχενμπαχ να δώσει άμεσες λύσεις, με επίπτωση στον ελληνικό Προϋπολογισμό, και καθώς η υστέρηση εσόδων φέρνει το πρόγραμμα και την κοινωνία στα όριά τους, οι Βρυξέλλες αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και -αν μη τι άλλο- να αποκαλύψουν εκ των έσω τι τελικά πάει στραβά.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews