Quantcast

Επιστρέφει στην Αθήνα η Τρόικα - Υπο εξέταση οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου

Για θετική πρόοδο στις συνομιλίες κάνουν λόγο στις λακωνικές ανακοινώσεις τους τόσο το υπ. οικονομικών όσο και η κομισιόν. 
Του Κωνσταντίνου Ρομποτή

Για θετική πρόοδο στις συνομιλίες κάνουν λόγο στις λακωνικές ανακοινώσεις τους τόσο το υπ. οικονομικών όσο και η κομισιόν. Ωστόσο εκτός από τους προυπολογισμούς του 2011 και 2012  θα τεθούν υπο εξέταση και όλοι οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι επισπεύδονται τα μέτρα, οι στόχοι δεν αλλάζουν και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, θα οριστικοποιηθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης.

«Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος. Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

Το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες.Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών.

Στο ίδιο ακριβώς κλίμα και η ανακοίνωση της κομισιόν τονίζει: «Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και αξιωματούχους του υπουργείου του. Καλή πρόοδος έχει σημειωθεί και οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα τις επόμενες μέρες» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ολόκληρη η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές τις επόμενης εβδομάδα προκειμένου να συνεχίσει την αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων και των συζητήσεων για τις πολιτικές» καταλήγει η Κομισιόν.

Δύο ώρες κράτησε η δεύτερη κατά σειρά τηλεδιάσκεψη που είχε ο Υπ. Οικονομικών με τους επικεφαλής της Τρόικας. Τα νέα μέτρα αναμένεται να ακακοινωθούν την Τετάρτη το μεσημέρι μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης, στις 11.30 το πρωί που θα γίνει υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού.  

Το κλίμα αλλά και το τι θα επακολουθήσει είχε δώσει το Reuters λίγη ώρα πριν αρχίσει η τηλεδιάσκεψη. Πηγές που βρίσκονταν κοντά στους δανειστές τόνιζαν πως για να οριστικοποιηθεί η όποια συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης προς την Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. 

Οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι μετά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη αργότερα την Τρίτη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και της τρόικας θα υπάρξουν και νέες επαφές, προτού η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να ελπίζει στην εκταμίευση της έκτης δόσης τον επόμενο μήνα.

"Θα πρέπει να έρθουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν", δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η Αθήνα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατά την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Μετά από 2,5 ώρες συζητήσεων ο κ. Βενιζέλος και οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μόρς από την Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ αποφάσισαν να διεξαχθεί ένας δεύτερος γύρος συζητήσεων σήμερα στις 20.00.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις ήταν "ουσιαστικές και παραγωγικές" ενώ αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε στο Reuters ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας είναι σκληρές και δύσκολες και ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών για την αποδοτικότητα κάποιων μέτρων που έχουν ως στόχο την περικοπή δαπανών του δημοσίου τομέα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν κυρίως την αποτελεσματικότητα του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα με την επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας αλλά η τρόικα πιέζει για απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου και αορίστου χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών της τρόικας θα βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να διαπιστώσουν αν τα μέτρα που προτείνονται αρκούν για να καλύψουν τις αποκλίσεις από τους στόχους.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι:

-Η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα κατά 100.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015 με τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας ή απολύσεις.

-Η περικοπή συντάξεων κύριων και επικουρικών.

-Το κλείσιμο δεκάδων φορέων και οργανισμών του δημοσίου που δεν έχουν αντικείμενο.

-Η άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου λιτότητας.

-Η επίσπευση της διαδικασίας για την εξομοίωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης καθώς και η αύξηση των ΕΦΚ σε τσιγάρα και ποτά.

-Στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος συζητείται η μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 8.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 4.000 ευρώ και η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.