Quantcast

Έρχεται η τρόικα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι κοινοτικές διεργασίες για την εκπόνηση ενός διάδοχου ελληνικού προγράμματος μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας καταφθάνουν από σήμερα στην Αθήνα.
Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι κοινοτικές διεργασίες για την εκπόνηση ενός διάδοχου ελληνικού προγράμματος μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας καταφθάνουν από σήμερα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με Κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα είναι επισήμως εκτός ατζέντας του αυριανού Eurogroup, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι σημάδι εφησυχασμού. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο μεταίχμιο ανάμεσα σε δύο ελέγχους, εκτός των οποίων ο προηγούμενος ήταν "μάλλον βαρετός" και ο επόμενος θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για μία σειρά συγκεκριμένων λόγων.

Ο τέταρτος έλεγχος του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα ξεκινά και επισήμως, με τους επικεφαλής όμως να μην μπαίνουν στο χορό πριν να κλείσουν οι κάλπες στην Γερμανία.

Επισήμως κοινοτικοί αξιωματούχοι εξηγούν στο Real.gr ότι αυτή η συνεδρία, όπως την ονομάζουν, θα έχει τρεις φάσεις:

1. στην πρώτη φάση θα γίνει καταγραφή των λεγόμενων prior actions που δεσμεύουν τη χώρα από τον προηγούμενο έλεγχο και καταλήγουν στην εκταμίευση του 1 δισ. (δόση και SMPs) που απομένει από τον Ιούλιο.
2. Στη δεύτερη φάση και μόνο αν ο πρώτος έλεγχος έχει καταλήξει θετικά, οι κοινοτικοί ελεγκτές θα πρέπει να δουν κατά πόσο η χώρα έχει προοδεύσει σε σχέση με την συνολική λίστα των προαπαιτούμενων του τριμήνου και να πιστοποιήσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας.
3. Τέλος η τρόικα θα πρέπει να κλείσει τα ανοιχτά θέματα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού, να εισηγηθεί τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και να παραπέμψει τα ευρήματά της στους υπουργούς οικονομικών.

Τα σημάδια όμως που διαβάζουν στις Βρυξέλλες άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον έλεγχο κάθε άλλο παρά θετικά είναι.

Καταρχήν, είναι ζήτημα αν στις 17 Σεπτεμβρίου η λίστα της διαθεσιμότητας - κινητικότητας θα αριθμεί 12.500 άτομα. Πηγές των Αθηνών κάνουν λόγο για κενό 1500 ατόμων από τα πανεπιστήμια και μάλιστα με έναν τρόπο που μεταφράζεται σε άρνηση της διοίκησης να εκτελέσει τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας.

Επιπλέον ο κώδικας των δικηγόρων, το τέταρτο “prior action” δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα και υπάρχουν φωνές πέριξ της κυβέρνησης που μιλάνε για “ηπιότερη” προσέγγιση στο θέμα, σε σχέση με το απόλυτο άνοιγμα που απαιτεί η συμφωνία με τους δανειστές. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πίσω την υπογραφή της για πλήρες (όπως έχει περιγραφεί) άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, όμως αμφιταλαντεύεται από τις πιέσεις των βουλευτών που προέρχονται από το χώρο των νομικών.

Σε σχέση με τη συρρίκνωση και το κλείσιμο των τριών εταιριών (ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ) τρόικα και κυβέρνηση θα αργήσουν να δώσουν τα χέρια, παρεκτός αν στο τελικό μείγμα υπάρχουν μαζικές απολύσεις, εκποίηση και λουκέτα. Επιπλέον οι αντιπροτάσεις θα περάσουν από το κόσκινο του ρεαλισμού, τη στιγμή που οι επιτελείς των Βρυξελλών βλέπουν με μεγάλη καχυποψία τα “επιχειρηματικά σχέδια που παρουσιάζει το υπουργείο οικονομικών” ή τουλάχιστον αυτά που διαρρέουν στον τύπο. Παρόμοιο έλεγχο θα υποστούν και οι δύο εταιρίες ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, σε σχέση με τα χρέη των δήμων προς αυτές, που όπως όλα δείχνουν δεν έχουν πλήρως εξοφληθεί.

Σε σχέση με τη δόση του ύψους 1 δισ., του Ιουλίου, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται όσο έτοιμη θα επιθυμούσε το eurogroup.

Ως εκ τούτου ο υπουργός οικονομικών Γ.Στουρνάρας θα περάσει την Παρασκευή δύσκολες ώρες στο άτυπο eurogroup στο Βίλνιους, όπου οι ανακοινώσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα της κεντρικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να σώσουν κανέναν από την υποχρέωση να τρέξει με τα διαρθρωτικά.

Κάπως έτσι θα κυλήσει και ο υπόλοιπος έλεγχος, με άφθονα αγκάθια όπως το άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων, το δεύτερο κύμα της κινητικότητας, τη λήψη μέτρων 1,75% και 2% του ΑΕΠ για το 2015 και 2016 αντίστοιχα, αλλά και τις καθαρές απολύσεις, τον δείκτη 1-1 (απολύσεις προσλήψεις), το συνολικό επίπεδο της απασχόλησης στο δημόσιο, την απόδοση του μειωμένου πιλοτικά ΦΠΑ και πλείστα άλλα σημεία τριβής.

Όσο δεν κλείνουν αυτά, δεν θα κλείνει ούτε ο έλεγχος, ούτε η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, πόσο μάλλον η προετοιμασία για τα stress test των τραπεζών, τα σχέδια συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων τους και ο ορισμός των επόμενων prior actions για τη δόση του τριμήνου.

Η αίσθηση στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις πηγές που ενημέρωσαν το real.gr είναι πως η επίσκεψη θα τραβήξει, αν δεν διακοπεί όπως όλες οι προηγούμενες. Χωρίς έλεγχο δεν υπάρχει νέο δάνειο. Χωρίς κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού δεν υπάρχει εγγύηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και με αβεβαιότητα στην πλευρά των δανειστών η αστάθεια θα επιστρέψει στο εσωτερικό σκηνικό. Ο πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο στις Βρυξέλλες σε ανύποπτο χρόνο είχε πει “κάντε μου κριτική για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος”, όμως για μια ακόμη φορά το πιο πετυχημένο συμπέρασμα για την ελληνική υπόθεση το έχει κάνει κοινοτικός αξιωματούχος που προετοιμάζει το EWG: “για να κάνεις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να θέλεις να τις κάνεις”. Στην Ελλάδα αυτό είναι ακόμα ζητούμενο.