Quantcast

ΕΣΕΕ: Ζητά κεφαλαιοποίηση παλαιών οφειλών σε ΟΑΕΕ

Πρόταση της ΕΣΕΕ για τη διαμόρφωση ενός μοντέλου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ και επιβίωσης των εμπόρων.

Αλλαγή της ασφαλιστικής προσέγγισης ζητάει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία εκτιμάται πως θα αποφέρει ετήσια έσοδα στον ΟΑΕΕ, από τους «ενεργούς» οφειλέτες, ύψους περίπου 994 εκατ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 80% των ενεργών ασφαλισμένων, 808 εκατ. ευρώ εάν το ποσοστό συμμετοχής των υπόχρεων προσεγγίσει το 65% και 621 εκατ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 50% των 388.000 ασφαλισμένων οφειλετών.

Η πρόταση της ΕΣΕΕ σε σχέση με το ασφαλιστικό οικοδόμημα των εμπόρων, βασίζεται στη λογική ότι οι ασφαλισμένοι οφείλουν να στηρίξουν και όχι να γκρεμίσουν τον ΟΑΕΕ, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της συνομοσπονδίας.

«Μια βασική διαπίστωση στην οποία έχουμε καταλήξει, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ για το 2013, είναι ότι από το σύνολο των 388.073 ενεργών οφειλετών, ένα σημαντικό μέρος αυτών, δηλαδή 80.626 ασφαλισμένοι, οφείλει εισφορές που αντιστοιχούν μόνο σε ένα δίμηνο.

Κατά συνέπεια, περίπου το ένα πέμπτο των οφειλετών χρωστάει αμελητέα ποσά απέναντι στον ασφαλιστικό του φορέα και συνεπώς η ένταξή του σε μία ρεαλιστική και "εύκολη" ρύθμιση μπορεί και πρέπει να είναι ευνοϊκή τόσο για τους ίδιους όσο και για τον ΟΑΕΕ» σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Η πρόταση της ΕΣΕΕ, όπως υπογραμμίζεται, επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός μοντέλου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ και επιβίωσης των εμπόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, διεκδικεί την αποποινικοποίηση των οφειλών, την αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας από τις οφειλές, την ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας και για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, πέραν δηλαδή του επιδόματος και την επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης από τους «ανενεργούς» ασφαλισμένους λόγω παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η ΕΣΕΕ επιμένει στη λύση για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ανελλιπή καταβολή μειωμένων εισφορών και με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης από την μετατροπή των οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο, η οποία δεν θα δημιουργεί έλλειμμα και λογιστικές απώλειες.

Πιο συγκεκριμένα η οριοθέτηση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου απαιτεί:

1) Πάγωμα, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο.
2) Προστασία των «εντός κρίσης» οφειλετών με κατάργηση της ποινικοποίησης.
3) Διαρκής Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.
4) Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με δημιουργία ειδικής κλάσης.
5) Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ