Quantcast

Έτοιμη η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

«Πάγωμα» δόσεων και ευνοϊκές ρυθμίσεις για αποπληρωμή χρεών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο Θ. Σκορδάς.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την τροποποίηση του νόμου που αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο αρμόδιος υφυπουργός, Θανάσης Σκορδάς παρουσίασε το πλαίσιο της ρύθμισης, η οποία αφορά φυσικά πρόσωπα, με εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Στη ρύθμιση περιλαμβάνονται «πάγωμα» δόσεων, αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για αποπληρωμή χρεών.

Η προωθούμενη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των δανειοληπτών, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα για την ανακούφισή τους.

Ο κ. Σκορδάς σημείωσε ότι η ρύθμιση θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες και διευκρίνισε ότι σ' αυτή θα μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 32% τα τελευταία χρόνια, καθώς και ανεξάρτητα περιορισμών οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι χρόνια πάσχοντες.

Τόνισε, επίσης, ότι η ρύθμιση θα προβλέπει το «πάγωμα» της δανειακής δόσης για 4 χρόνια, την καταβολή μόνο της δόσης των τόκων με επιτόκιο 1,5%, χωρίς να υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη, και τη συμφωνία με το 50%+1 των πιστωτών, αντί του 100% που ισχύει τώρα.

Επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι το κείμενο εργασίας του ΔΝΤ που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν αναφέρεται καθαρά σε κούρεμα των δανειακών οφειλών, καθώς θα προέκυπτε πρόβλημα με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και πρόσθεσε ότι κάθε πρόταση πρέπει να έχει το κριτήριο της κοινωνικής ευθύνης.

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

«Κούρεμα» στα «κόκκινα» δάνεια