Quantcast

Έτοιμη να λάβει μέτρα τον Ιούνιο η ΕΚΤ, αν...

...φανεί ότι παγιώνεται ο χαμηλός πληθωρισμός, δήλωσε ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.
Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει μέτρα τον Ιούνιο, εάν διαπιστώσει ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός παγιώνεται, έστειλε ο Πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Αυτό που πρέπει να παρακολουθούμε ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, κατά την άποψή μου, είναι αν υπάρχει η πιθανότητα να καθιερωθεί ένα αρνητικό σπιράλ μεταξύ χαμηλού πληθωρισμού και υποχώρησης των πληθωριστικών προσδοκιών και των πιστώσεων, ιδιαίτερα στις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις», δήλωσε ο κ. Ντράγκι σε ομιλία του στο συνέδριο που διοργανώνει η ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

«Το κύριο θέμα σήμερα, ωστόσο, είναι η σωστή χρονική επιλογή», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ντράγκι: Οι Ευρωπαίοι ζητούν λύσεις σε «ακανθώδη προβλήματα»

Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στα πιθανά μέτρα, μετά τη δήλωση που έκανε στις 8 Μαΐου ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αισθάνονται «άνετα» με τη λήψη μέτρων στην επόμενη συνεδρίασή του και επιθυμούν τη χρήση μη συμβατικών μέτρων, εάν αυτό χρειασθεί.

«Δεν έχουμε συμφιλιωθεί με το να επιτρέψουμε τον πληθωρισμό να παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο διάστημα. Δεν υπάρχει συζήτηση για τον στόχο μας, που είναι η επιστροφή του πληθωρισμού προς το 2% μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την εντολή μας», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ