Eurogroup: Στις 24 Οκτωβρίου η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ

Ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι τα 1,1 δισ. στη βάση της απόφασης είναι ήδη διαθέσιμα προς εκταμίευση «στις 24 Οκτωβρίου». Βέβαιοι ότι ο ESM θα εγκρίνει τα υπόλοιπα 1,7 δισ. δήλωσαν Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ.
Λουξεμβούργο: Του Θάνου Αθανασίου

Στην απόφαση πως τα 15 προαπαιτούμενα της Ελλάδας έχουν ολοκληρωθεί κατέληξε το Eurogroup σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος μίλησε στον Τύπο αποχωρώντας από την συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα 1,1 δισ. στη βάση της απόφασης είναι ήδη διαθέσιμα προς εκταμίευση «στις 24 Οκτωβρίου», ενώ τα 1,7 δισ. που σχετίζονται με την πληρωμή του εσωτερικού χρέους θα αποφασιστούν μόλις η Ελλάδα φέρει επικαιροποιημένα στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τον στόχο για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο, «για λόγους που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε δεν έχουμε στοιχεία για τους υπόλοιπους μήνες» και πως καθώς «η Ελλάδα δεν χρειάζεται 1,1 δισ. άμεσα επειδή δεν έχει πληρωμές προς τους πιστωτές της το αμέσως επόμενο διάστημα», το σύνολο των 2,8 δισ. θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές της δέσμης των 15 προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του κλάδου της ενέργειας, για την ενίσχυση της διοίκησης των τραπεζών, για την πλήρη σύσταση της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και για την πρόοδο στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup σημειώνει επίσης την περαιτέρω πρόοδο στη σύσταση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. - Hellenic Corporation of Assets and Participations - HCAP).

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου, περιλαμβανόμενων του προέδρου και του CEO, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα προτεραιότητας προκειμένου το Ταμείο να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Σε αυτή την κατεύθυνση, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία του διορισμού είναι συμβατή με τις προϋποθέσεις του νόμου του HCAP ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. είναι ανεξάρτητα, με επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία και τα πρότυπα εταιρική διακυβέρνησης είναι συμβατά με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτουμένων ανοίγει τον δρόμο, ώστε το Δ.Σ. του ESM να εγκρίνει την εναπομείνασα εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών για τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου και σημειώνει πως ο απαιτούμενος χρόνος για τα τελικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα είναι αργότερα μέσα στον Οκτώβριο. Η θετική αξιολόγηση από πλευράς των Θεσμών για τη διευθέτηση των καθυστερούμενων οφειλών θα ανοίξει τον δρόμο για το Δ.Σ. του ESM, προκειμένου να εγκρίνει την περαιτέρω αποδέσμευση των 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία και θα καταβληθούν σε ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στο επόμενο στάδιο του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές Αρχές να εντείνουν τη συνεργασία τους με τους Θεσμούς πάνω στα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνο, και καλωσορίζει την πρόθεση των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του Οκτωβρίου του 2016».

Βεβαιότητα για τα 1,7 δισ. ευρώ

Τη βεβαιότητα ότι η έγκριση για τα 1,7 δισ. ευρώ που αφορούν στην εκκαθάριση των οφειλών προς το εσωτερικό θα δώσει ο ESM στις 24 Οκτωβρίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης, κάτι που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Συγκεκριμένα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε: «Η διαδικασία είναι η εξής. Τα 1,1 δισ. έχουν εγκριθεί πολιτικά και όταν πάρουμε τις διαβεβαιώσεις για την εκκαθάριση των arrears για τον μήνα Οκτώβριο, θα εγκρίνουμε πολιτικά και τα 1,7, δισ. στις 24 Οκτωβρίου, κατά την τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του ESM».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο επικεφαλής του ESM αλλά και ο Πιερ Μοσκοβισί απέφυγαν να μπουν σε λεπτομέρειες σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, επιμένοντας ότι αυτή θα έρθει κανονικά στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου, θα είναι χρηματοδοτική και θα βασίζεται στα τρία καλάθια των μέτρων που έχει αποφασίσει το Eurogroup του Μαΐου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Παράταση αγωνίας για την εκταμίευση της δόσης

Στις 24 Οκτωβρίου θα ληφθεί η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. καθώς υπήρξαν φωνές στο σημερινό Eurogroup οι οποίες ζήτησαν επιπλέον διασφαλίσεις και διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα για την υλοποίηση του ρυθμού εκκαθάρισης των βεβαιωμένων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (arrears).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, τα έγγραφα που παρουσίασε η ελληνική πλευρά αφορούν στο ακαθάριστο ποσό αποπληρωμής αυτών των χρεών και πολλές πλευρές στην ΕΕ περιμένουν να δουν πιο είναι το «καθαρό» ποσό. Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός ότι το Eurogroup έλαβε ήδη από τον Πιερ Μοσκοβισί μία θετική έκθεση συμμόρφωσης για τα βασικά 15 προαπαιτούμενα, θα δοθεί στην Ελλάδα χρόνος μέχρι τις 24 Οκτωβρίου για να παρουσιάσει τα επιπλέον στοιχεία και να λάβει το συνολικό ποσό.

Όπως διευκρινίστηκε, τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί, όμως και η αποπληρωμή των arrears ήταν για αυτή τη δόση το «16o προαπαιτούμενο».

Πληροφορίες του Real.gr αναφέρουν ότι η δόση δεν μπορεί να σπάσει στα δύο, παρά μόνο να εκταμιευθεί άπαξ και ως εκ τούτου η σημερινή πολιτική απόφαση του Eurogroup θα χαιρετίζει την ελληνική πρόοδο, θα εγκρίνει πολιτικά τα 2,8 δισ., θα παραπέμπει όμως στις 24 Οκτωβρίου και το διοικητικό συμβούλιο του ESM για την εκτέλεση της εκταμίευσης, αν στο μεσοδιάστημα έχουν παρασχεθεί οι επιπλέον πληροφορίες.

Ντάισελμπλουμ: Μετά την επόμενη συνεδρίαση του ESM η εκταμίευση της δόσης