Quantcast

Fitch: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει

Χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης «βλέπει» για την ελληνική οικονομία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης «βλέπει» για την ελληνική οικονομία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

«Όπως αντανακλάται στις αξιολογήσεις της, ο Fitch αναμένει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αλλά να μην εγκαταλείψει την Ευρωζώνη» αναφέρει ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.

Παράλληλα ο Fitch σημειώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθεί η Ευρωζώνη και χωρίς πλήρη δημοσιονομική και πολιτική ένωση, καθώς τονίζει ότι δεν υπάρχει η λαϊκή υποστήριξη και η πολιτική θέληση για τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

«Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης είναι πολύ υπερβολικές. Υπάρχει ένας τρίτος δρόμος που υπολείπεται της πλήρους δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης, ο οποίος δεν είναι μόνο πολιτικά εφικτός αλλά και θα είναι αρκετός για να εμποδίσει μία διάλυση της Ευρωζώνης και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρώ» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Fitch, Ντέιβιντ Ρίλει.

Σύμφωνα με τον Ντέβιντ Ρίλει, ο τρίτος δρόμος συνεπάγεται μία πολύ πιο ενισχυμένη δομή εποπτείας και ρυθμιστικού πλαισίου για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς και μία μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εποπτεία και συντονισμό των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, με την τελική ποινή ενός μηχανισμού "συντεταγμένης" κρατικής χρεοκοπίας.

Ωστόσο, ο Fitch υπογραμμίζει ότι η αποτυχία να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά το θέμα της Ελλάδας συνεχίζει να διαβρώνει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικών να διαχειρισθούν την ευρύτερη κρίση.

Ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η διαφαινόμενη αμφιθυμία (από ορισμένους) σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εγείρει αμφιβολίες για την πολιτική δέσμευση έναντι της Ευρωζώνης ως σύνολο.