Quantcast

Focus: Η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση

Παρά τις νέες τρύπες στον προϋπολογισμό και την ελλιπή εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ
Παρά τις νέες τρύπες στον προϋπολογισμό και την ελλιπή εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου της δανειακής βοήθειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτυακού τόπου της "Deutsche Welle", το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Focus, που με τη σειρά του επικαλείται πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η έκθεση της Τρόικα θα είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένη ώστε η πολιτική να μπορέσει να αποδεσμεύσει τους πόρους».

Ασαφές παραμένει, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το πότε η Τρόικα θα παρουσιάσει την έκθεσή της. Οι υπουργοί της ευρωζώνης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο να υπάρξει μόνο μια προφορική ενδιάμεση έκθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η «τρύπα» στον ελληνικό προϋπολογισμό δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φοβούνται οι Ευρωπαίοι. Γίνεται λόγος για ένα έλλειμμα της τάξεως των 18 δισ. ευρώ στην χειρότερη περίπτωση και όχι των 20 δισ. όπως υποστήριζαν διάφορα δημοσιεύματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, η οποία υποστηρίζει ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μολονότι η έκθεση της Τρόικα δεν θα αξιολογεί ως «απολύτως εκπληρωμένους» τους όρους για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. «Οι Έλληνες θα λάβουν έναν κατάλογο με μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα πρέπει να εγκρίνει σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία το κοινοβούλιό τους», αναφέρει το οικονομικό περιοδικό επικαλούμενο πηγές του Eurogroup. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα χρήματα θα εκταμιευθούν μόνον εφόσον οι έλληνες βουλευτές συμφωνήσουν.

Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο επί των Οικονομικών υπουργός της Σόιμπλε, τόνιζαν τις προηγούμενες εβδομάδες ότι η Ελλάδα θα πρέπει τουλάχιστον να υλοποιήσει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια, ακόμη και εάν αποτύχει στους δημοσιονομικούς της στόχους. Σύμφωνα με την Wirtschaftswoche, Μέρκελ και Σόιμπλε αποστασιοποιούνται τώρα από τον όρο αυτόν, καθώς ο στόχος σήμερα είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Ο φόβος για ένα ντόμινο είναι πάρα πολύ μεγάλος», φέρεται να δηλώνει στην οικονομική επιθεώρηση διπλωμάτης της ΕΕ, καταλήγει το δημοσίευμα.