Quantcast

Γ.Στουρνάρας: Χαμένη η δεκαετία συμμετοχής στο ευρώ

Χαμένη από πλευράς μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης χαρακτήρισε την δεκαετία συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Σε ομιλία του σε διεθνές επενδυτικό φόρουμ για την ενέργεια ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας, χαρακτήρισε τη δεκαετία συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ ως μια δεκαετία χαμένη από πλευράς μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης «και αυτό πληρώνουμε σήμερα».

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του PSI, λέγοντας πως φαίνεται να έχουμε θετικά μηνύματα από το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, κάτω από 90%, το 2020 εφόσον ολοκληρωθεί το PSI και προχωρήσουν αποκρατικοποιήσεις, υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και υψηλότερη ανάπτυξη.

Τόνισε ακόμη ότι ενώ δεν υπάρχει επί της ουσίας συναλλαγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα (δηλαδή κίνδυνος εξόδου από το ευρώ), έως ότου υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και εξοφληθούν τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο, θα εξακολουθήσει να υπάρχει αβεβαιότητα.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε, τέλος, ότι ενώ υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2020 για λόγους που συνδέονται με τους περιορισμούς των δικτύων μεταφοράς, την αρνητική οικονομική συγκυρία, τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στην υλοποίηση των επενδύσεων, τις δυσκολίες αδειοδότησης, κ.α. Βασικότερο εμπόδιο είναι όμως η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στη χρηματοδότηση.

Πηγή: ΑΠΕ