Quantcast

Γιούνκερ: «Πρέπει σήμερα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις»

Μειώνει τις προσδοκίες ο πρόεδρος του Eurogroup που ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία διακανονισμού όλων των λεπτομερειών.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτίμησε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ζώνης του ευρώ δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία διακανονισμού όλων των λεπτομερειών σχετικά με την απάντηση στην κρίση χρέους, υπαινισσόμενος ότι αυτό θα πρέπει να παραπεμφθεί σε επόμενες συνόδους.

«Είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια, πρέπει σήμερα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Αν δεν ήμουν πεπεισμένος, εδώ και πολύ καιρό δεν θα ερχόμουν πλέον, αν δεν ήμουν απολύτως βέβαιος, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα» απάντησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τον βαθμό της αισιοδοξίας του.

Οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup επιβεβαιώνουν ότι ο αρχικός στόχος της Συνόδου Κορυφής, που ήταν να δώσει μια «πλήρη απάντηση» στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης του χρέους, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Αναφορικά με την Ιταλία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διατήρησε την πίεση προς τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να μεταβεί στη σύνοδο κορυφής με ένα λεπτομερή οδικό χάρτη για τα μέτρα που θα λάβει για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της.

«Οι Ιταλοί φίλοι μας γνωρίζουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. . . απόψε, θα μας ανακοινώσουν ότι η Ιταλία θα καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς επίσης, και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι μια αναγκαιότητα».