Quantcast

Η απόρρητη έκθεση της τρόικας για την βιωσιμότητα του χρέους

Ζητούν μεγαλύτερο κούρεμα και πιστεύουν ότι θα χρειαστούν στην πορεία επιπρόσθετα μέτρα. Τι αναφέρει η έκθεση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.  
Η τρόικα ζητά μεγαλύτερο κούρεμα και πιστεύει ότι θα χρειαστούν στην πορεία επιπρόσθετα μέτρα στην έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα το Reuters.

Η απόρρητη έκθεση των 9 σελίδων για την βιωσιμότητα του ελληνικού που παρουσίασε ο Πολ Τόμσεν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Παράλληλα η τρόικα προειδοποιεί ότι εάν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει το 160% του ΑΕΠ έως το 2020. «Τα αποτελέσματα δείχνουν μία ανάγκη για επιπλέον ανακούφιση από το χρέος από τον επίσημο ή τον ιδιωτικό τομέα για να μειωθεί η τροχιά του χρέους» γράφει η έκθεση με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου που δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης:

• Το βασικό σενάριο είναι ότι το χρέος της Ελλάδας θα εέσει στο 129% του ΑΕΠ έως το 2020 και θα είναι εκτός στόχου

• Η τρόικα προειδοποιεί ότι εάν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και η ύφεση βαθύνει τότε το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει το 160% του ΑΕΠ έως το 2020.

• Προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που φτάνουν τα 50 δισ. ευρώ

Οι τρόποι που προτείνονται γιανα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους:

-Χαμηλότερο επιτόκιο στα ήδη υπάρχοντα διμερή δάνεια που θα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους κατά 1,5% του Α΅ΕΠ

-Αναδιάρθρωση και των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους διάφορες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει το χρέος κατά 3,5% του ΑΕΠ

-η ΕΚΤ θα παραιτηθεί των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της. Η μείωση που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στον ελληνικό χρέος η απόφαση αυτή φτάνει στο 5,5% του ΑΕΠ

Τι σημειώνει μεταξύ άλλων η έκθεση:

«Υπάρχει μία ουσιαστική ένταση μεταξύ των στόχων του προγράμματος για τη μείωση του χρέους και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, με βάση αυτό η εσωτερική υποτίμηση που απαιτείται για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ένα υψηλότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα.

Σε αυτό το κείμενο ένα σενάριο ιδιαίτερης ανησυχίας περιλαμβάνει εσωτερική υποτίμηση μέσω βαθύτερης ύφεσης (εξαιτίας των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομική πολιτική και την εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτό θα οδηγήσει σε μία υψηλότερη τροχιά χρέους, αφήνοντας το χρέος αυξημένο έως 160% του ΑΕΠ το 2020. Με δεδομένους τους κινδύνους το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να παραμείνει επιρρεπές σε ατυχήματα με ερωτηματικά για την βιωσιμότητα να παραμένουν πάνω από το κεφάλι του»

Η συμφωνία για το PSI

Σύμφωνα με την έκθεση η συμφωνία που συζήτησε η Ελλάδα με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα, προβλέπει 50% μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές.

Για το υπόλοιπο 50% οι επενδυτές θα πληρωθούν το 15% σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα που θα εκδοθούν από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το 35% από 30ετη ομόλογα που θα αποπληρωθούν μετά από 10 χρόνια.

Το κουπόνι των ομολόγων θα είναι στο 3% για το διάστημα 2012-2020 και θα αυξηθεί σε 3,75% από το 2021 έως την ωρίμανση των ομολόγων. Οι επενδυτές θα λάβουν μία επιπλέον αποπληρωμή επιτοκίου που θα συνδέεται με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% του οφειλόμενου ποσού των νέων ομολόγων.

«Η συμμετοχή των ιδιωτών εκτιμάται στο 95%» ανέφερε η έκθεση που σημειώνει ότι για κάθε μείωση 5% της συμμετοχής η αύξηση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ θα είναι 2%.