Καμπανάκι για την τρύπα στα έσοδα-Έρχεται φοροσαφάρι

Σχέδιο άμεσης δράσης θέτει σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο, πριν η τρόικα χτυπήσει την πόρτα για πρόσθετα μέτρα.
Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο με αφορμή την υστέρηση ύψους 2,2 δισ. ευρώ που παρουσιάζουν τα έσοδα το πρώτο επτάμηνο του 2012. Μπροστά στο ενδεχόμενο να ζητήσει η τρόικα τη λήψη πρόσθετων μέτρων εντός του έτους, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα», οι επιτελείς του υπουργείου οικονομίας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σχέδιο άμεσης δράσης που θα στοχεύει:

• Στο «κλείσιμο» από τις Εφορίες όλων των υποθέσεων που τους έχει αποστείλει το ΣΔΟΕ

• Στην επιτάχυνση των περίπου 2,5 χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν στην επιτροπή συμβιβασμού και αντιστοιχούν σε ποσό που αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ

• Στην άμεση επίδοση κατασχετηρίων σε οφειλέτες του δημοσίου

• Σε ελέγχους-εξπρές σε εκδότες και παραλήπτες εικονικών και πλαστών τιμολογίων

Ενδεικτικό είναι ότι σε μία από τις συσκέψεις που έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής στο κτίριο της οδού Νίκης, ο υφυπουργός οικονομικών Χρήστος Μαυραγάνης, τόνιζε με νόημα ότι ακόμη υπάρχει πολύ «λίπος» στη φοροδιαφυγή.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να «τρέξουν» όσο γίνεται πιο γρήγορα οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που «λιμνάζουν» στα αρμόδια δικαστήρια. Αυτό το θέμα αποτέλεσε μονοπώλησε τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τη δεύτερη έκθεση της Task Force βρίσκονται σε «αναμονή», από 7 έως 12 χρόνια, 165 χιλιάδες υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ!