Quantcast

Κόντρες και τελεσίγραφα από την Ευρώπη

Αν υπογράψουμε πρόγραμμα θα πέσει η κυβέρνηση, λένε κύκλοι του ΥΠΟΙΚ και μιλούν για αφόρητες πιέσεις στο EWG. Διαψεύδονται από το Μαξίμου οι συγκεκριμένες αναφορές. Παραμένει η πίεση με ορίζοντα προγραμματικές δηλώσεις και Eurogroup.
Επιμένει η κυβέρνηση στη θέση της για ένα πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι την τελική συμφωνία με τους δανειστές παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται, ενώ την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του Eurogroup διαμηνύει από τη Χάγη ότι «δεν κάνουμε δάνεια-γέφυρα».

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν το αίτημα της Ελλάδας για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους στην Χάγη, όταν ρωτήθηκε για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για το επερχόμενο Eurogroup δήλωσε πως «θα είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θα προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες, μήνες» σημείωσε σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Ντάισελμπλουμ για το Eurogroup. «Υποθέτω πως πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές» πρόσθεσε.

Οι πιέσεις παραμονές των προγραμματικών δηλώσεων και λίγο πριν το έκτακτο Eurogroup εντείνονται με την ελληνική πλευρά να εμμένει στις θέσεις της. Από την πλευρά της πάντως η Κομισιόν έσπευσε να κατεβάσει τους τόνους δηλώνοντας δια της εκπροσώπου του Πιερ Μοσκοβισί κα Μπράιτχαρτ ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, σημείωναν ότι χθες το EuroWorkingGroup «έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό» της χώρας ζητώντας αίτημα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο έκτακτο Eurogroup (11 Φεβρουαρίου). Μάλιστα ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές, αφήνοντας την Αθήνα χωρίς συμμάχους.

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαρρεύσει ότι «πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν του κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν».

Οι ίδιοι κύκλοι, πάντως, ανέφεραν ότι ο Γ.Βαρουφάκης θα επιμένει στην γραμμή που έχει χαραχτεί και δεν θα δεχτεί συμφωνία που προβλέπει διατήρηση του υφιστάμενου προγράμματος. Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έχει έγκαιρα μια νέα πρόταση που θα την φτιαχτεί στο κυβερνητικό συμβούλιο ώστε ο φάκελος να είναι έτοιμος για το Eurogroup, στο οποίο όμως αναμένεται σκληρή στάση από τους εταίρους.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι «δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, γιατί θα πέσει η Κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία.

Στόχος χρηματοδότηση-γέφυρα αλλά βάσει προγράμματος στο οποίο θα συμφωνεί η Ελλάδα και όχι η παροχή νέου δανείου, αναφέρεται και προστίθεται πως διαφορετικά θα υποστούμε και εμείς και αυτοί τις συνέπειες.

Να σημειωθεί ότι όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει σχέδια στο Eurogroup για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα. Σημείωσε επίσης, ότι είναι απολύτως ανοιχτό το τι θα συμβεί με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.

Βαρουφάκης: Το μνημόνιο είναι αυτοτροφοδοτούμενη κρίση

Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος νωρίτερα στο υπουργείο για τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση «Πως θα αρθούν οι πιέσεις», αρκέστηκε να απαντήσει «μέσα από τον ορθό λόγο που δημιούργησε η Ευρώπη».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ποτέ δεν είπε πως συμφωνεί με το 70% του Μνημονίου. «Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Δεν είναι το μνημόνιο αυτή η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Το μνημόνιο είναι αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που μας προτείνουν είναι καλές».


Πηγή: www.euro2day.gr