Quantcast

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις και αισιοδοξία για συμφωνία

Θετικό κλίμα στη συνάντηση μεταξύ Βαρουφάκη και Λαγκάρντ – Μάρδας στον realfm 97.8: Είμαστε κοντά σε μία λύση – Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων: Περικοπές συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ θέλει το ΔΝΤ. (VIDEO)
Δεσμεύσεις για πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και «εντατικότερες» διαπραγματεύσεις από σήμερα σε Αθήνα και Βρυξέλλες ανέλαβε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον.

«Το να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια, είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στην Ομάδα των Βρυξελλών και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μετά το τετ α τετ με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Στη συνέχεια, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ και το να διατηρούμε και να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας, όπως κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές».

Σε άλλη ερώτηση αν έθεσε «ζήτημα μη αποπληρωμής της δόσης», ο υπουργός τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές κι αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό».


VIDEO-ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΔΝΤ από realmedialive

Η Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της, με γραπτή δήλωσή της, υπογραμμίζει ότι «η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων», τονίζοντας:

«Ο υπουργός και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει προσεχώς στις 9 Απριλίου.

Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, και οι δυο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα.

Επανέλαβα ότι το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο για να συνεργαστεί με τις Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης».

Σήμερα στις 5 το απόγευμα -ώρα Ελλάδας- ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τη σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα, Καρολάιν Άτκινσον.

Μάρδας: Είμαστε κοντά σε μία λύση

Μιλώντας στον realfm 97.8, ο Δημήτρης Μάρδας εκτίμησε ότι είμαστε κοντά σε μια λύση όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Εγώ θεωρώ από τα όσα ακούω ότι είμαστε κοντά σε μία λύση. Δηλαδή από τα όσα βλέπω, τα όσα ζητούνται από εδώ και από εκεί, οι επικοινωνίες και τα όσα γίνονται, μου δημιουργούν την αίσθηση ότι και αυτοί θέλουν να τελειώνουμε με τη συγκεκριμένη ιστορία. Είναι, βέβαια, προσωπική αίσθηση που βασίζεται σε ένα σύνολο μεταβλητών, αλλά αυτήν την πληροφορία έχω και μπορώ να πω ότι η πληροφόρησή μου είναι πολύ καλή», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Πάντως, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα. Αν δεν εκδηλωθούν κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες που προσπαθώ να ψάξω να τους βρω για να δω ποιοι είναι, έτσι ώστε και εμείς να κινηθούμε ανάλογα, γιατί και εμείς χτίζουμε σενάρια -μπορώ να σας πω εμείς είμαστε ένα βήμα πριν από οτιδήποτε άλλο, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε.

«Αν δεν συμβούν κάποια, τα οποία δεν τα έχουμε στο μυαλό μας, έχω την αίσθηση ότι θα "περπατήσουμε" καλά στο άμεσο μέλλον», τόνισε ο ίδιος.

Σακελλαρίδης: Ζητήθηκε από τη δική μας την πλευρά να γίνει η συνάντηση 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, μιλώντας στον realfm 97,8, πως ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ και επιβεβαίωσε πως μεταξύ άλλων στο τετ α τετ συζητήθηκαν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά στα οποία το ΔΝΤ κρατά πολύ σκληρή στάση, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν τα συζητάει.

«Ο κ. Βαρουφάκης είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με ανθρώπους από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα, και από τη στιγμή που επισκεπτόταν την Ουάσινγκτον ζητήθηκε από τη δική μας την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση και με την κα. Λαγκάρντ», είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και πρόσθεσε:

«Από τη στιγμή που η κα. Λαγκάρντ ήταν εύκαιρη και υπήρχε κενό στο πρόγραμμα το δικό της θεωρήθηκε σκόπιμο και από τη δική της την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε και το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση ότι μεσούσης αυτής της διαπραγμάτευσης είναι το καλύτερο δυνατό να γίνονται αρκετές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα».

Βορίδης: Η δήλωση Βαρουφάκη αίρει μια αμφισημία

Ο Μάκης Βορίδηςμέσω του realfm 97.8, αναφέρθηκε στο ραντεβού της Ουάσιγκτον και απάντησε στο ερώτημα κατά πόσο αισιοδοξεί για την πορεία της διαπραγμάτευσης ή αν μπαίνουμε σε επικίνδυνη περίοδο.

«Το πρώτο το οποίο θεωρώ, υπό μία έννοια, θετικό είναι η δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της καταρχήν προς το ΔΝΤ και μάλιστα θα τις εκπληρώνει εις το διηνεκές. Αρα αυτό υποθέτω ότι αίρει μία αμφισημία η οποία υπήρξε το τελευταίο χρονικό διάστημα με αρκετά δραματικές δηλώσεις, κυβερνητικών στελεχών, υπουργών, οι οποίοι έλεγαν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν αυτά τα ποσά και επομένως να οδηγηθούμε σε πιστωτικό γεγονός. Αυτό, αν είναι έτσι, κι αν δεσμεύει την κυβέρνηση, στο βαθμό που δεσμεύει την κυβέρνηση, κι αν αναιρεί τις αντιφάσεις, όλα με επιφυλάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Υπάρχει όμως κι ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο εγώ οφείλω να επισημάνω. Οτι οφείλει από δω και πέρα να διευκρινιστεί, προς τους πολίτες, το νόημα των δηλώσεων πια του πρωθυπουργού».

DPA: Περικοπές συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ θέλει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά και σε αύξηση του ΦΠΑ, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων στο ρεπορτάζ του για τη συνάντηση Λαγκάρντ – Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα προσπαθεί να πείσει το Ταμείο να μην επιμείνει τουλάχιστον έως τον Ιούλιο σε μια σειρά από μέτρα και χαρακτηρίζει τους ευρωπαίους περισσότερο ευέλικτους διαπραγματευτές, επικαλούμενο και ελληνικά ΜΜΕ.

Όπως προσθέτει, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους θα ενταθούν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

«Βολές» Βενιζέλου κατά της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση

Το ΚΚΕ για τη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ