Quantcast

Κρίσιμες επαφές Παπαδήμου στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος για να πραγματοποιήσει σειρά κρίσιμων επαφών τα επόμενα 24ωρα.
Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος για να πραγματοποιήσει σειρά κρίσιμων επαφών τα επόμενα 24ωρα. Ως πρώτη συνάντηση στην ατζέντα επισήμως βρίσκεται η υπερ-σύσκεψη στον τελευταίο όροφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στις Βρυξέλλες μέσω Λουξεμβούργου με πτήση της LuxeAir. H διαδρομή αυτή δε συνηθίζεται, αντιθέτως είθισται όσοι μεταβαίνουν στο Λουξεμβούργο να περνάνε πρώτα από τις Βρυξέλλες και κατά συνέπεια η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού πυροδότησε φημολογία επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λουξεμβούργο. Διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν το Real.gr αναφέρουν ότι «μία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με το Ζ.Κ.Γιούνκερ δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Ο πρωθυπουργός έχει καθημερινή συνεργασία με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπό τις παρούσες συνθήκες απαιτείται υψηλός βαθμός συντονισμού». Η συνάντηση αυτή, ωστόσο, δε σχολιάστηκε από κυβερνητικές πηγές.

Η επίσημη συνάντηση στο κτίριο της Κομισιόν ξεκινάει στις 15:00. Θα έχει προηγηθεί πολύωρη συνεργασία του πρωθυπουργού και των συνεργατών του με τα στελέχη της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας γύρω από τα θέματα που θα απασχολήσουν την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Στη σύσκεψη του Προέδρου Μπαρόζο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Λουκά Παπαδήμο σήμερα στις 3 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι Επίτροποι Όλι Ρέν, Χάν, Λεβαντόσφσκι, Έτινγκερ, Δαμανάκη και Άντορ.

Παρόντες στην σύσκεψη θα είναι και οι αντίστοιχοι Γενικοί Διευθυντές των υπηρεσιών της Κομισιόν που αναφέρονται σ' αυτούς τους Επίτροπους.

Η ατζέντα της σύσκεψης αναφέρεται στη συζήτηση για την υιοθέτηση μέτρων για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Η Ελληνίδα Επίτροπος Μ. Δαμανάκη προετοιμάζει να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων σε τρεις άξονες:

1) Την ταχύτερη και καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων,
2) την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών απορρόφησης των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων
3) και την στοχευμένη και πιο εποικοδομητική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν.

Η πληροφορία ότι στη σύσκεψη αυτή θα μετείχε και η Μ. Δαμανάκη έφτασε αργά χθες και δεν υπήρχε στην αρχική ανακοίνωση της εκπροσώπου τύπου του προέδρου Μπαρόζο. Όπως όμως έγινε γνωστό η Ελληνίδα Επίτροπος προετοίμασε μεγάλο μέρος της ατζέντας.

Επί της ουσίας της σύσκεψης, όπως πληροφόρησαν το Real.gr κύκλοι της Κομισιόν το βασικό πρόβλημα δεν είναι να βρεθούν «και άλλα χρήματα για την Ελλάδα αλλά να μάθει το δυσκίνητο, αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό ελληνικό δημόσιο να τα αξιοποιεί και να τα απορροφά».

Η υπόθεση δεν είναι εύκολη, όπως λένε στην Κομισιόν: «μιλάμε για το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και ξέρουμε πόσο άσχημα χρησιμοποιήθηκαν τα κεφάλαια από τα άλλα τρία». Η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί και στο πώς θα μπορούσαν να συγχωνευτούν η ομάδα δράσης του υπό τον Ράιχενμπαχ και η κλασική Τρόικα. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της παρουσίας της ομάδας Ράιχενμπαχ στην Αθήνα «δεν ήταν και για πρότυπο παραγωγικότητας», σύμφωνα με κοινοτική πηγή που παρακολουθεί την ομάδα. Κοινώς επικρατεί απογοήτευση. Το μισό φταίξιμο βεβαίως αποδίδεται στην ίδια την Κομισιόν και τον τρόπο που χειρίστηκε γραφειοκρατικά τη σύσταση και λειτουργία της ομάδας.

Στις 17:00 Ζοζέ Μπαρόζο και Λουκάς Παπαδήμος θα κάνουνε δηλώσεις από κοινού. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθούν και σε 2-3 δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Αύριο ο πρωθυπουργός, εκτός απροόπτου, θα μετάσχει και στις εργασίες του υπουργικού Ευrogroup που θα κληθεί να αποτιμήσει την κυβερνητική δραστηριότητα των τελευταίων δύο εβδομάδων και να αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Ανοιχτό είναι ακόμα το ενδεχόμενο το Eurogroup να συνεδριάσει και σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κάποια στιγμή το επόμενο διήμερο. Η τακτική, εαρινή, διήμερη Σύνοδος Κορυφής των 27 θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Όσο για τις φήμες περί αναβολής του γεύματος εργασίας των 17 μετά το πέρας της τακτικής Συνόδου, ο κατεξοχήν αρμόδιος πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεη δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί.