Quantcast

Με ρυθμούς χελώνας η διαπραγμάτευση

Σοβαρές ανησυχίες για το αν και κατά πόσο είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού έως το τέλος Απριλίου, εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σοβαρές ανησυχίες για το αν και κατά πόσο είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρχει staff level agreement (συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού) έως το τέλος Απριλίου εκφράζουν αξιωματούχοι προσκείμενοι στους τρεις θεσμούς, που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου για την παράταση του ελληνικού προγράμματος ήταν ο χρόνος για να έχει επιτευχθεί συμφωνία και να έχει ήδη εφαρμοστεί. Τους δύο επόμενους μήνες η χώρα θα έπρεπε να συμφωνήσει στο επόμενο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, που πιθανότατα θα περιείχε και μια διευθέτηση για το χρέος.

Αντί όμως για αυτό, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν οι κοινοτικοί, οι ελληνικές αρχές χαράμισαν το χρόνο, χωρίς να έχουν προσφέρει στους ελεγκτές καμία ρεαλιστική πρόταση για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Η Ελλάδα λαμβάνει χρηματοδότηση μόνο στη βάση της εκπλήρωσης όρων και προϋποθέσεων, η αίσθηση όμως στις Βρυξέλλες και τις άλλες πρωτεύουσες είναι πως σήμερα θέλει να το κάνει στη βάση κάποιου άτυπου εκβιασμού “πληρώστε, αλλιώς χρεοκοπούμε και δεν θα το αντέξετε”.

Ο εκβιασμός αυτός ηχεί πολύ άσχημα στην κοινή γνώμη των χωρών που δάνεισαν στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι σκοπεύουν να την εγκαταλείψουν. Η Α. Μέρκελ για παράδειγμα δεν θέλει με τίποτα “να της σκάσει η ευρωζώνη στα χέρια”, όμως βοήθεια προς την Ελλάδα χωρίς συνέχιση της προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων δεν περνάει από κανένα κοινοβούλιο.

Προς το παρόν οι ελεγκτές περιμένουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα πρωτογενή στοιχεία, όπως συνέβαινε σε κάθε άλλο έλεγχο. Από εκεί και πέρα οι ελληνικές αρχές πρέπει να παρουσιάσουν μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, ακόμα και με τους νέους αναθεωρημένους στόχους.

Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό δεν ανοίγουν από τους δανειστές, αλλά από την κυβέρνηση που επιθυμεί να υπαναχωρήσει από δύο συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, παραβιάζοντας τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, που ρητά προέβλεπε το αντίθετο.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους κοινοτικούς, είναι πως η πολιτική ηγεσία βλέπει τη διαπραγμάτευση ιδεολογικά και όχι ρεαλιστικά, οι δε τεχνοκράτες της ελληνικής πλευράς, δυστυχώς δεν έχουν την εμπειρία να προτείνουν λύσεις - ή, και αυτό δεν το αποκλείει κανείς στις Βρυξέλλες, υπάρχουν και οργανωμένα συμφέροντα που εμποδίζουν την εφαρμογή του προγράμματος, κυρίως συνδικαλιστικά και κομματικά.

Τα χρήματα όμως θα τελειώσουν αργά ή γρήγορα, οι τράπεζες δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμα και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι προ των πυλών, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος. Φαίνεται λοιπόν πολύ πιθανό η κυβέρνηση να αναγκαστεί να συμφωνήσει με τους θεσμούς σε πολύ χειρότερες συνθήκες από τις σημερινές, όταν η υπόμνηση πως ο κόσμος ψήφισε για την παραμονή της χώρας στο ευρώ ηχεί πολύ ισχυρότερα.