Quantcast

Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1%

Μειώνονται αναδρομικά κατά 1,1% από την 1η Νοεμβρίου οι εργοδοτικές εισφορές που καταβάλουν οι επιχειρηματίες.
Μειώνονται αναδρομικά κατά 1,1% από την 1η Νοεμβρίου οι εργοδοτικές εισφορές που καταβάλουν οι επιχειρηματίες, σε εφαρμογή των διατάξεων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013- 2016, σύμφωνα με εγκύκλιο (αριθμ. 71) που εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές αυτές έως τώρα καταβάλλονται για τους καταργηθέντες οργανισμούς Εργατικής Εστίας (0,35%) και Εργατικής Κατοικίας (0,75%).

Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης έχει επισημάνει ότι έως το τέλος του 2013 οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν συνολικά κατά 5%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, νέα προγράμματα και παροχές δεν αναλαμβάνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος συγκεντρώνει τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, εκτός από τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και τη συντήρησή τους.

«Συνεπώς, όσον αφορά τις Κοινές Επιχειρήσεις, καταργούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) και Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) κατά ποσοστό 0,75% και 0,35% αντίστοιχα, σύνολο 1,10% η δε συνολική εισφορά από 1/11/12 και μετά διαμορφώνεται σε 1% υπέρ Ο.Ε.Κ, και 0,35% υπέρ Ο.Ε.Ε. Οι σχετικές διατάξεις καταλαμβάνουν και τους ασφαλιζόμενους μέσω Σωματείων, Συνεργατικών και Συνεταιρισμών βάσει των διατάξεων των Κεφ. Η', Θ', Ι' και ΙΑ' (β' κατηγορία) του Κανονισμού Ασφ/σης του Ι.Κ.Α.- Ε.ΤΑ.Μ.
Επισημαίνεται ότι, για τους ασφαλιζόμενους βάσει του Κεφ. Η' φορ/τές (ξηράς - λιμένων), επειδή η εργοδοτική εισφορά εισπράττεται συγχρόνως με την αμοιβή και αποδίδεται στο Ι.Κ.Α.-Ε.ΤΑ.Μ. μέσα σε επτά (7) ημέρες το αργότερο από της 15ης και τελευταίας ημέρας του μήνα, στις περιπτώσεις που έχει ήδη εισπραχθεί θα αποδοθεί στο Ι.ΚΑ.-Ε.Τ A.M., όπως ακριβώς έχει εισπραχθεί.
Ειδικά για την ασφάλιση των εργατοτεχνιτών οικοδόμων μετά την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς 0,938% υπέρ του Ο.Ε.Κ. και 0,438% υπέρ Ο.Ε.Ε., σύνολο 1,376%, η συνολική εισφορά από 1/11/12 και μετά διαμορφώνεται σε 1% υπέρ Ο.Ε.Κ. και 0,35% υπέρ Ο.Ε.Ε».

Ευνόητο είναι - όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο - ότι, οι Κ.Π.Κ. παραμένουν ως έχουν. Τα νέα ποσοστά εισφορών Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. κατά Κλάδο Ασφάλισης, παρουσιάζονται σε πίνακες που περιέχονται στην εγκύκλιο, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών περιόδων ασφάλισης από 1/11/2012 και εφεξής.