«Μετεξεταστέα» η τρόικα

(VIDEO) Σε "διάλογο κωφών" εξελίχθηκε η ακρόαση των εκπροσώπων της Τρόικας στη μεικτή συνεδρίαση των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου χθες στις Βρυξέλλες.
Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Σε "διάλογο κωφών" εξελίχθηκε η ακρόαση των εκπροσώπων της Τρόικας στη μεικτή συνεδρίαση των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου χθες στις Βρυξέλλες. Η Τρόικα είπε τα δικά της, οι ευρωβουλευτές είπαν τα δικά τους (έκαναν τις ερωτήσεις που είχαν προετοιμάσει ασχέτως αν αυτές είχαν ήδη προηγουμένως απαντηθεί) και μόνο ο ψύχραιμος παρατηρητής θα μπορούσε να καταλάβει πως κάθε φράση και λέξη που ακούστηκε από τα χείλη των Ρεν, Άσμουσεν, και Τόμσεν έχει γραφτεί, ακουστεί και αναλυθεί χιλιάδες φορές μέχρι σήμερα. Η κοινή γραμμή λίγο πολύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών ήταν «μα καλά δε βλέπετε ότι ο κόσμος υποφέρει;» και η απάντηση της Τρόικας «μα καλά δε βλέπετε ότι δε γίνεται αλλιώς;».

Το «δε γίνεται αλλιώς» όμως είναι πολύ σχετικό. Διότι όπως κατέστησαν σαφές οι τρεις αξιωματούχοι:

1) πολλά μπορεί να είχαν γίνει γρηγορότερα και καλύτερα,
2) πολλές λάθος επιλογές έγιναν με αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού πολιτικού συστήματος και
3) οι ευρωπαίοι είχαν υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες των Ελλήνων να κάνουν μεταρρυθμίσεις.

Τόμσεν και Άσμουσεν πάνω σε αυτό το τελευταίο ανέφεραν ότι η έλλειψη ικανότητας της διοίκησης «αποκαλύφθηκε σταδιακά» και φυσικά ο Ρεν ξεκαθάρισε ότι το να φτιαχτεί διοικητική ικανότητα τώρα πια είναι δουλειά τόσο της Τρόικας όσο και της task force.Σε σχέση με τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης ο Τόμσεν ήταν αποκαλυπτικός: «εμείς προτείνουμε μία σειρά από πολιτικές μέσα σε έναν ευρύ φάκελο, στο τέλος της μέρας όμως είναι αρμοδιότητα της ελληνικής πλευράς να διαλέξει το μίγμα, αν και κατά πόσο δηλαδή τα μέτρα θα προέρχονται από τις δαπάνες ή από τα έσοδα. Εκείνη την εποχή φαινόταν ότι υπήρχε περισσότερη συναίνεση για μέτρα επί των εσόδων. Τώρα όμως έχουμε συμφωνήσει πως πρέπει να ρίξουμε το βάρος στη μείωση των δαπανών. Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια αύξησης των εσόδων».

Μείωση του ελλείμματος όμως από τις δαπάνες θα πάρει χρόνο και αυτό γιατί το σημείο που η Ελλάδα μπορούσε να κάνει ανώδυνες μεταρρυθμίσεις έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι βαθιές και να σπάσουν πολλά αυγά. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν αρέσει η ομελέτα.Την ανάγκη να τα βάλει με τα εδραιωμένα συμφέροντα έδειξε και ο Γέρκ Άσμουσεν, ειδικά σε σχέση με τα κλειστά επαγγέλματα. Πήγε και ένα βήμα παραπέρα μιλώντας για την κοινωνική αποδοχή του προγράμματος υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όλο αυτό το διάστημα ήταν απογοητευτικά. Στον ίδιο τόνο και ο Τόμσεν και ο Ρεν επεσήμαναν ότι οι πλούσιοι Έλληνες συνεχίζουν και δεν πληρώνουν ό,τι τους αναλογεί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποφορολογούνται και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι σηκώνουν αδίκως τα βάρη της προσαρμογής. «Αν θέλουμε να πετύχει το πρόγραμμα πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή», είπε ο Τόμσεν και συμπλήρωσε ο Άσμουσεν. «Για να πετύχει το πρόγραμμα η εφαρμογή των όρων του δεύτερου μνημονίου πρέπει να είναι στο 100%. Βεβαίως, αν το πρόγραμμα δεν επιτύχει τότε τίθεται εν αμφιβόλω, ξανά, και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».Οι τρεις εκπρόσωποι απέφυγαν να επεκταθούν σε σχέση με την περίπτωση αποτυχίας, ούτε μίλησαν για εναλλακτικά σχέδια.

Σε σχέση τέλος με την ανάπτυξη έγινε μία επαναληπτική αναφορά όλων των πρόσφατων εξαγγελιών, όπως τα περίφημα 180 «ώριμα» έργα. Κατά τα λοιπά η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή και αποκατάσταση των εξωτερικών ανισορροπιών, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας δεν άφησαν και πολλά περιθώρια παρερμηνείας σε σχέση με το τι θα ακολουθήσει. Μέχρι τότε όμως η Ελλάδα θα έχει περάσει και από εκλογές για αυτό και ο επίτροπος Ρεν θεώρησε σκόπιμο να ανανεώσει την έκκληση για πολιτική συναίνεση: «Η έλλειψη πολιτικής ενότητας, αν και βελτιώθηκε πρόσφατα, μπορεί μόνο να θεραπευτεί από τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες».