Quantcast

Μέτρα για να αναγνωρίσουν την πρόοδο ζητούν οι εταίροι

Η κάνουλα της ρευστότητας δεν αναμένεται να ανοίξει μετά από το σημερινό Eurogroup. Σαφείς νομοθετικές πρωτοβουλίες αναμένει η ΕΚΤ πριν προβεί σε κινήσεις διευκόλυνσης της ρευστότητας.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η κάνουλα της ρευστότητας δεν θα ανοίξει μετά από το σημερινό Eurogroup. Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα δηλώσουν μια σχετική ικανοποίηση για τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, ωστόσο δεν θα παραλείψουν να ζητήσουν επιτακτικά «περισσότερη δουλειά», ώστε να υπάρξει κατάληξη το συντομότερο δυνατό.

Από όσα μεταφέρουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα για να ολοκληρωθεί το πολύ τρεις ώρες μετά και με μια σχετικά πλούσια ατζέντα.

Καθώς μάλιστα οι Ευρωπαίοι έχουν να ασχοληθούν με τις οικονομικές συστάσεις προς άλλα κράτη - μέλη, η Ελλάδα δεν θα τους απασχολήσει παραπάνω από 20 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η Κομισιόν ούτε οι εταίροι σκοπεύουν να μπουν σε ουσιαστική συζήτηση με τον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος θα τοποθετηθεί λίγο πριν ή λίγο μετά την επίσημη αναφορά της Τρόικας.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει με απόλυτη σαφήνεια ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε κινήσεις διευκόλυνσης της ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία πριν αρχίσει η νομοθέτηση των μέτρων από ελληνικής πλευράς. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την λεγόμενη αύξηση του ορίου εκδόσεως τριμήνων γραμματίων, που δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι, όσο και την επαναφορά της εξαίρεσης στην αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο.

Η συχνή διαρροή προς τον Τύπο στην Ελλάδα για τα 1,9 δισ. των κερδών των ελληνικών ομολόγων θεωρείται από τις Βρυξέλλες παντελώς άκαιρη και εκτός θέματος, καθώς τα 1,9 δισ. έχουν μεταφερθεί στον EFSF και αποτελούν όπως πάντα κομμάτι της δόσης. Υπάγονται δε στις ίδιες συνθήκες με τα 1,8 δισ. που απομένουν στο τελευταίο δάνειο, άρα και στην νομοθέτηση των μέτρων του staff level agreement - από το οποίο ίσως απέχουμε 3 εβδομάδες, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση ανοίγει ένα επιπλέον μέτωπο με τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα, του οποίου αν προσπαθήσει να δρομολογήσει την αντικατάσταση θα διαταράξει τις ήδη ταραγμένες σχέσεις της με την ΕΚΤ, η οποία σε αντίστοιχη περίπτωση υποστήριξε σθεναρά τον τότε Κύπριο κεντρικό τραπεζίτη, καθώς οι πολιτικές παρεμβάσεις στις εθνικές κεντρικές τράπεζες απαγορεύονται διά ροπάλου.

Το Real.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σε περίπτωση διένεξης ο Μάριο Ντράγκι θα πάρει ξεκάθαρα το μέρος του Γ. Στουρνάρα.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στο να παρουσιάσει επαρκείς προτάσεις για το κλείσιμο των θεμάτων της πέμπτης αξιολόγησης του δεύτερου ελληνικού προγράμματος, αν φιλοδοξεί να περάσει εν ευθέτω χρόνω στο τρίτο.