Quantcast

Ο Ντάισελμπλουμ «αδειάζει» την κυβέρνηση για τα αντίμετρα - Μαξίμου: Άλλα συμφωνήσαμε

Ο επικεφαλής του Eurogroup λέει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μετά το 2019 και μόνο αν ξεπεραστεί το πλεόνασμα του 3,5%! Ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε ότι θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μετρά επιβάρυνσης, επικαλούμενος τη συμφωνία που έχει γίνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αφορά προβλέψεις και όχι αποτελέσματα.
Τα «αντίμετρα» για τα οποία διατείνεται η ελληνική κυβέρνηση, θα ενεργοποιηθούν μόνο αν ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και μόνο για το επιπλέον ποσό, υποστηρίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε έγγραφο - βόμβα που έστειλε στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αναφέρεται στα συμπεράσματα του τελευταίου Eurogroup σημειώνοντας τα εξής: «Συζητήθηκαν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να εφαρμοστούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».

Έγγραφο-φωτιά Ντάισελμπλουμ: Θετικά μέτρα μόνο αν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα

Το «πάνω από τους στόχους του προγράμματος» σημαίνει ότι τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα θα υλοποιούνται όχι παράλληλα με τα μέτρα, αλλά μόνο εάν πιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα και μόνο κατά το ποσοστό της υπέρβασης.

Δηλαδή, εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5% του ΑΕΠ και τελικά επιτευχθεί πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ, τα αντίμετρα θα είναι ύψους στο 0,4% του ΑΕΠ, στο ποσοστό δηλαδή που είναι πάνω από το συμφωνημένο 3,5%.

Μαξίμου: Εμείς άλλα συμφωνήσαμε

Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μετρά επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση με όσα υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν επισημάνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αφορά προβλέψεις και όχι αποτελέσματα.

Η απάντηση Μαξίμου για τη «βόμβα» Ντάισελμπλουμ

- Κομισιόν: Συνεχίζουμε τις συζητήσεις για συμφωνία στα επόμενα Eurogroup