Quantcast

Οι αλλαγές στην καταβολή του ΦΠΑ

Διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών και παραδείγματα για το νέο σύστημα καταβολής.
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές στην καταβολή του ΦΠΑ. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι αλλαγές στις διατάξεις για τον ΦΠΑ είναι προς όφελος της καλύτερης λειτουργίας της διαδικασίας υποβολής, χωρίς να επιβαρύνει τον συνεπή φορολογούμενο.

Συγκεκριμένα, μία από τις πάγιες αλλαγές που ζητούνται από τους ειδικούς, αλλά και την υπηρεσία, ήταν και είναι η αποσύνδεση της δήλωσης από την πληρωμή του ποσού που οφείλει η επιχείρηση. Αυτό είναι σωστό από την άποψη της χρηστής διοίκησης, καθώς ο φόρος θα είναι γνωστός από τότε που οφείλεται και δεν θα απασχολείται το ελεγκτικό προσωπικό σε ήσσονος σημασίας, τετριμμένους ελέγχους.

Οι επιχειρήσεις δεν επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση με το σημερινό σύστημα, καθώς σήμερα πληρώνουν 2% προσαύξηση για τις δόσεις αυτές σε σχέση με 1% που θα πληρώνουν με το νέο σύστημα.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως οι επιχειρήσεις υποβάλλουν κάθε μήνα ΦΠΑ. Συνεπώς μετά από 3 μήνες λειτουργίας μιας επιχείρησης ο ΦΠΑ που καταβάλλεται είναι ολόκληρος ενός μηνός. Για παράδειγμα (δήλωση €10.000 ΦΠΑ κάθε μήνα):



Με το νέο σύστημα έχουμε βεβαίωση του ποσού με την δήλωση (τέλος μήνα της δήλωσης):



Με το σημερινό σύστημα οι επιχειρήσεις πληρώνουν προσαυξήσεις 2% οι οποίες τώρα πια γίνονται “ταμειακές” δηλαδή 1%.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, το νέο σύστημα είναι απλούστερο, επιτρέπει στη διοίκηση να ξέρει τα πραγματικά στοιχεία των δηλώσεων ΦΠΑ, βοηθάει τις επιχειρήσεις που σήμερα θέλουν να πληρώσουν και δεν το κάνουν λόγω ρευστότητας και απελευθερώνει ελεγκτές για να ασχοληθούν με ουσιαστικούς ελέγχους εκεί που η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη.