Οι «γραμμές» κυβέρνησης - τρόικας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας. Τι πρόκειται να μας ζητήσουν οι δανειστές. Τι θα απαντήσει και τι θα απαιτήσει η κυβέρνηση. 
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Οι επικεφαλής του υψηλόβαθμου κλιμακίου του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν συναντήθηκαν το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν δεν βρίσκεται σε αυτή την αποστολή και αναμένεται να συναντήσει τον Γιάννη Στουρνάρα την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα «μηνύματα» που φθάνουν στην Ελλάδα από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, οι ελεγκτές αναμένεται να επιμείνουν κυρίως στα θέματα των εσόδων από την φοροδιαφυγή αλλά και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Ήδη μία πρώτη εικόνα δόθηκε στο οικονομικό επιτελείο από τους ελέγχους του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που βρίσκεται εδώ και ημέρες στην Ελλάδα και προετοιμάζει το έδαφος για τα υψηλόβαθμα στελέχη του κλιμακίου.

Στην «καυτή» ατζέντα της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα βρίσκονται:

• Η αναδιάρθρωση του Δημοσίου με τις συγχωνεύσεις οργανισμών και τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων,

• Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς ήδη οι δανειστές έχουν χτυπήσει καμπανάκι για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί

• Η αξιοποίηση και η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

• Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

• Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

• Η πορεία των εσόδων καθώς παρατηρείται υστέρηση τους πρώτους μήνες του 2013 που ανησυχεί την τρόικα.

Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται έτοιμο να βγει στην επίθεση σε αυτό το γύρο διαπραγματεύσεων και να θέσει ανοιχτά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που είναι πάγιο αίτημα των καταστηματαρχών προκειμένου να δοθεί «ανάσα» στην αγορά. Επιπλέον, θα θέσει υπόψιν της τρόικας τις ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ένα πρόγραμμα μεταφοράς κονδυλίων με στόχο την ενίσχυση και ανακούφιση των ανέργων.

Από την πλευρά του τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων με βασικό επιχείρημα ότι προχωρά κανονικά το πρόγραμμα κινητικότητας και ο δημόσιος τομέας έχει μειωθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο κατά 75.000 άτομα.

Στη συνέχεια από την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ θα έχουν τετ-α-τετ με όλους τους υπουργούς. Ο έλεγχος αναμένεται να διαρκέσει -εκτός απροόπτου- μέχρι την Κυριακή 10 Μαρτίου και η τρόικα θα αποχωρήσει από την Αθήνα προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Κρας τεστ» με την τρόικα