Quantcast

Όλο το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης – Πού συμφωνούν, πού διαφωνούν Αθήνα και δανειστές

Δεν βγήκε λευκός καπνός από το χθεσινοβραδινό Euroworking Group. Προσπάθειες και αγώνας δρόμου για να βρεθεί λύση και να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα ως τη Δευτέρα.


Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Χωρίς άμεσο αποτέλεσμα, σε σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας για μετά το 2018, έληξε το χθεσινοβραδινό Euroworking Group .

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έλειψαν οι δύσκολες συζητήσεις με το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει πεισθεί, ούτε από την ελληνική πλευρά ούτε από τους Ευρωπαίους για το πότε θα πρέπει να εφαρμοστεί το νέο σύστημα περικοπής των συντάξεων. 

Βέβαια, γίνεται προσπάθεια για επιστροφή της τρόικας τη Δευτέρα, όπως πληροφορείται το real.gr, ώστε να συγγραφεί το SLA (staff level agreement) μέχρι το Εurogroup της 7ης Απριλίου.

Όλο το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης – Πού συμφωνούν, πού διαφωνούν Αθήνα και δανειστές

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει και ένα ανοικτό ζήτημα, όπως είχαν γράψει χθες και οι «Ειδήσεις» και αυτό είναι το θέμα των εργασιακών σχέσεων.

Πεποίθηση, όμως, είναι ότι και αυτό θα κλείσει εν ευθέτω χρόνο και σίγουρα εγκαίρως, ώστε να μην διαταραχθεί η διαδικασία για πιθανές εκταμιεύσεις στις 22 Μαΐου.

Στην πράξη, οι Βρυξέλλες αναμένουν το σήμα της Αθήνας για το πότε θα είναι έτοιμη με προτάσεις επί του συγκεκριμένου θέματος (εργασιακά) και εφόσον υπάρξει ανταπόκριση οι εκπρόσωποι των 19 υπουργείων Οικονομικών θα ενημερωθούν άμεσα αρμοδίως.

Τις προηγούμενες ώρες, καλά πληροφορημένη πηγή των Βρυξελλών έλεγε ότι «παραμένει το μοναδικό σημείο τριβής με την Αθήνα (εννοώντας τα εργασιακά). Ωστόσο το υπόλοιπο SLA είναι έτοιμο και δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Τις επόμενες ώρες θα δούμε πόσο μπορεί να “κολλήσουμε” στο συγκεκριμένο θέμα».

Προσέθετε δε ότι το θέμα των συντάξεων είναι δύσκολο, λόγω της στάσης του ΔΝΤ. Κύκλοι των Βρυξελλών σχολίαζαν ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ προέβη σε δύο κινήσεις.

Πρώτον ανακοίνωσε για πρώτη φορά δημόσια (στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο) το ύψος της δόσης 7 δισ. και δεύτερον απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Ταγιάνι αρνούμενος να παραστεί σε συνεδρίαση ενημέρωσης του ΕΚ για το ελληνικό ζήτημα και παρέπεμψε σε επόμενη συνεδρίαση μόλις η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί.