Η φόρμουλα, την οποία θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών στους δανειστές.
Με πρόταση προληπτικής θεσμοθέτησης φοροελαφρύνσεων, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα απαντήσει η κυβέρνηση στην κοινή απαίτηση των θεσμών για προληπτική θεσμοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, προφανής στόχος είναι να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να περιορίσει το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμού, ο οποίος, εάν τελικά επιτευχθεί, θα περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα και θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση:
-Εμφανίζεται ανοικτή στο να θεσμοθετήσει άμεσα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2018 ή το 2019 με ρήτρα ακύρωσης αν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
-Θέλει να μη νομοθετήσει προληπτικά τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες συντάξεις. Ωστόσο, δέχεται να εντάξει το μέτρο στον «κόφτη». Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως ούτε αυτό, ούτε το προηγούμενο μέτρο του αφορολόγητου θα εφαρμοστούν, καθώς οι στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς αυτά. Στο υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, υποστηρίζουν πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι απαισιόδοξες και, με δεδομένη την καλύτερη πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του 2016, θα υποχρεωθεί σύντομα να τις αναθεωρήσει.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε πέρυσι στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ, έναντι του στόχου 0,5%. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της υπέρβασης – που μένει να υπολογιστεί – είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα επηρεάσει θετικά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2017 και των επόμενων ετών.
-Διεκδικεί ως αντιστάθμισμα να θεσμοθετηθούν φοροελαφρύνσεις στην περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση στόχων. Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου, που επικαλείται η εφημερίδα, οι φοροελαφρύνσεις θα είναι μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, ενός μέτρου που έχει προκαλέσει την αντίδραση και τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προφανώς είναι μια πρόταση που σκοπό έχει να διευκολύνει την πολιτική διαχείριση του συμβιβασμού, δεδομένου ότι ήδη είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, πόσο μάλλον η υπέρβασή του.
-Απορρίπτει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων ως μέτρο που δεν πρόκειται να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα. Επίσης απορρίπτει μια λύση στα ενεργειακά που θα οδηγούσε σε διάλυση της ΔΕΗ, όπως λένε χαρακτηριστικά. Κρίσιμη παράμετρος για τη συναίνεση της κυβέρνησης σε μια λύση που θα προβλέπει υποχωρήσεις εκ μέρους της, με τη μορφή της ψήφισης προληπτικών μέτρων, είναι να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, με τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία έχει υποσχεθεί το Eurogroup του περασμένου Μαΐου. Κάτι για το οποίο, εξάλλου, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.