Quantcast

«Σκληρή» γραμμή από το κουαρτέτο

Οι επικεφαλής των δανειστών σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις πρώτες ώρες των επαφών για παράθεση του εκτενούς καταλόγου των βασικών και δευτερευόντων θεμάτων προς διαπραγμάτευση - αξιολόγηση.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

To τελικό τεστ για την κυβέρνηση αρχίζει σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδος, οπότε έχει προγραμματιστεί και το πρώτο επίσημο ραντεβού ελληνικών αρχών και τρόικας στην Αθήνα.

Οι επικεφαλής, τουλάχιστον του κοινοτικού σκέλους, έχουν πλήρη ατζέντα και σκοπεύουν, όπως έχει συμφωνηθεί, να χρησιμοποιήσουν τις πρώτες ώρες των επαφών για παράθεση του εκτενούς καταλόγου των βασικών και δευτερευόντων θεμάτων προς διαπραγμάτευση - αξιολόγηση.

Το ασφαλιστικό είναι το βασικότερο εκ των θεμάτων, με το φορολογικό να έπεται (στο σκέλος του για τους αγρότες), τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα (περιλαμβανομένης της αποκομματικοποίησης) και την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμού δημοσιονομικού πλαισίου για τα επόμενα έτη (αρχίζοντας από το 2016).

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των θεσμών θα θελήσουν να προβούν σε ανασκόπηση της κατάστασης της αγοράς εργασίας (όπου εκκρεμεί από την τελευταία αξιολόγηση το κομμάτι της φιλελευθεροποίησης των εργασιακών σχέσεων και της ανασκευής του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας - δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι υψηλής προστασίας ταυτόχρονα με άλλους τελείως απροστάτευτους), το άνοιγμα των αγορών των επαγγελμάτων και της παροχής υπηρεσιών (και εκεί έχουν παραμείνει πολλά κλειστά κομμάτια της αγοράς, ή άλλα που άνοιξαν μόνο στα χαρτιά - αν τεθεί θέμα διαγωνισμού για τηλεοπτικές άδειες με κλειστό μικρό αριθμό, εκεί θα τεθεί από την τρόικα το ζήτημα συμβατότητας) και τέλος το ζήτημα του ταμείου αποκρατικοποιήσεων (στο πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί).

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση και τις διαρροές από πλευράς Αθήνας, η τρόικα δεν ενδιαφέρεται για αδιάκριτες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, θέμα που για ακατανόητους λόγους διακινεί μόνο η μία πλευρά. Τις Βρυξέλλες, δεν τις ενδιαφέρει το θέμα, αντιθέτως, προέχει η κατάργηση του εφάπαξ που «είναι πεταμένα λεφτά, που δεν πληρώθηκαν ποτέ και από κανέναν και δεν στέκουν σε καμιά αναλογιστική μελέτη», όπως λένε συγκεκριμένες πηγές.

Στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, εκτιμούν ότι τις διαρροές για «αδιάκριτες μειώσεις σε συγκεκριμένα ποσοστά κάνουν κυβερνητικοί κύκλοι, ή άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την κατάσταση, ειδικά τώρα που η τρόικα μόλις και πιάνει στα χέρια της το ασφαλιστικό».

Μια από τις πηγές εξήγησε ότι «δεν είναι όλες οι συντάξεις ίδιες και δεν έχουν πληρώσει τα ίδια λεφτά, αν η κυβέρνηση ξεχάσει την κοινωνική δικαιοσύνη για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ομάδες των ευγενών ταμείων, ή του δημοσίου, τότε είναι δικό της πρόβλημα, η τρόικα θέλει να δει να βγαίνουν τα νούμερα».

Οι ειδικοί του ασφαλιστικού στις Βρυξέλλες, πιστεύουν ότι όλοι στη χώρα μπορούν να παίρνουν μετά το 65 έτος συντάξεις από 700 ως 1500 ευρώ, με μέσο όρο τα 1000, κλίμακες πρόσβασης στα 15 , 25 και 35 έτη εργασίας, και εισφορές για τους σημερινούς εργαζόμενους στα 250 ευρώ το μήνα - αν καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις, ειδικά για βουλευτές, υπουργούς, λοιπούς αιρετούς, στελέχη του δημοσίου, τα εφάπαξ και τα ειδικά προνόμια των ευγενών ταμείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα όχι μόνο δεν έχει λεφτά (και προφανώς με αυτό δεν έχει να κάνει το PSI, καθώς ο προϋπολογισμός επέστρεψε στα ταμεία τρεις φορές τα λεφτά που διαγράφηκαν), αλλά και κανένα έρεισμα στο eurogroup.

Τα κράτη μέλη θεωρούν «αισχρό» (τη λέξη χρησιμοποίησε μια πηγή) αυτό που συμβαίνει με το ασφαλιστικό στην Ελλάδα και εφόσον η χώρα πρέπει να φτάσει σε ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, προφανώς και δεν υπάρχουν λεφτά για ειδικές χάρες. Η χώρα επιπλέον θα πρέπει να δώσει κίνητρα για έξτρα ιδιωτική ασφάλιση, ακόμα και αν την χτίσουν από την αρχή επαγγελματικές ενώσεις.

Για τα επαγγελματικά ταμεία οι Βρυξέλλες λένε πως «ότι συμπληρώνεται από τον προϋπολογισμό θα σταματήσει να συμπληρώνεται και για το αγγελιόσημο», σημειώνουν ότι η κυβέρνηση συμφώνησε την κατάργησή του το καλοκαίρι, είναι φόρος υπέρ τρίτων και οι ιστορίες του παρελθόντος δεν αφορούν κανέναν σήμερα, καθώς η χώρα χρεοκόπησε και τώρα αναδιαρθρώνεται.

Ακόμα και έτσι οι θεσμοί θα πουν πως αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και μετά η κυβέρνηση θα πρέπει να το βελτιώσει ώστε να βγαίνουν τα νούμερα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να μην μοιάζει στο τέλος καθόλου με το αρχικό.

Η τρόικα δεν θα κάνει διαπραγμάτευση στα κανάλια και δεν ενδιαφέρεται να σώσει τις συντάξεις, αν δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο Τόμας Βίζερ λέει φιλόδοξο (ambitious), εννοεί σχεδόν απραγματοποίητο. Και όπως έλεγε και ο Jeremy Clarkson στο πάλε ποτέ top gear του ΒΒC “ambitious but rubbish” … (φιλόδοξο, αλλά για πέταμα).