Σκληρή προπόνηση ενόψει τρόικας

Δύο υπουργοί κάνουν υπερεντατικά μαθήματα προκειμένου να μην πιαστούν «αδιάβαστοι» στις συναντήσεις που θα έχουν με την τρόικα. Στις 18 Ιουλίου ο Σόιμπλε στην Αθήνα.

Εκ νέου και ακόμη πιο ουσιαστική βοήθεια προς την Ελλάδα μελετά ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αφού εκτός από την εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ που ήταν η εγκεκριμένη δόση, τώρα σε συνεργασία με την ΕΕ δεν αποκλείεται να δώσει πράσινο φως, για την κατά περίπτωση μετακίνηση ποσών προς και από το αποθεματικό του Ειδικού Λογαριασμού της Τράπεζας της Ελλάδος, (που είναι για την εξυπηρέτηση του χρέους) ανάλογα με τις ανάγκες.

Στις 18 Ιουλίου έρχεται ο Σόιμπλε

Βέβαια για να λειτουργήσει ουσιαστικά μια τέτοια «παροχή» η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει μέσα στον Ιούλιο την εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης από την τρόικα με την οποία επιτυγχάνεται η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως το τέλος του έτους.

Με βάση το παραπάνω σενάριο μέρος του ποσού των 8,1 δισ. θα μπορεί να χρησιμοποιείται για να κλείνουν τρύπες στον Προϋπολογισμό τους μήνες που θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, ενώ και αντιστρόφως, η κυβέρνηση θα τροφοδοτεί τον λογαριασμό εφόσον προκύψουν πλεονάσματα.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει στην Αθήνα τους επικεφαλής της τρόικας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την άφιξη των επικεφαλής το προσεχές Σάββατο 29 Ιουνίου και την ολοκλήρωση της αποστολής ως την Κυριακή 7 Ιουλίου, ωστόσο τις τελευταίες ώρες συζητείται το ενδεχόμενο μιάς ολιγοήμερης αναβολής της ημέρας άφιξης της τρόικας.

Δημόσιο και Υγεία θα κρίνουν την Αξιολόγηση

Οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας θα πρέπει να ενημερωθούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται μέσα σε λίγες ημέρες να παρουσιάσει προς την τρόικα ένα συνεκτικό σχέδιο για τη μετακίνηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του θεσμού της κινητικότητας. Θέμα που ανέδειξε ο Γιάννης Στουρνάρας στο περιθώριο του περασμένου Eurogroup λέγοντας ότι η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στην αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και ειδικότερα στον τομέα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Πάντως, πιο πολύπλοκο είναι το έργο που έχει να επιτελέσει ο Αδωνις Γεωργιάδης, αφού ο ΕΟΠΥΥ έχει τεθεί υπό επιτήρηση εφόσον το έλλειμμα κινδυνεύει να φθάσει στο τέλος του 2013 το 1,2 δισ. ευρώ ενώ το σχετικό κονδύλι επιβαρύνεται κι από έλλειμμα περίπου 500 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2012. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η τρόικα θα δεχθεί τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς ή θα ζητήσει νέες οριζόντιες περικοπές.

Ο Γιάννης Στουρνάρας θα περάσει ένα δύσκολο δεκαπενθήμερο καθώς η τρόικα προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό για το 2013 στην περιοχή των 1,9 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων. Τα έσοδα τον Ιούνιο κινούνται σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα από το Μάιο που ήταν «καλός» μήνας. Το κλείσιμο του μήνα θα εξαρτηθεί από την πορεία της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη. Από τη διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει αυτό το μήνα 700 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ανησυχεί ο υπουργός για την καθυστέρηση της κατάρτισης του νέου σχεδίου για το φόρο στα ακίνητα με την τρόικα να πιέζει για την συνέχιση του «χαρατσιού» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014, ενώ πρόβλημα δημιουργεί και η καθυστέρηση της διασαφήνισης των προϋποθέσεων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, με επίκεντρο το αλαλούμ που συνεχίζεται εδώ και έναν περίπου μήνα με τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.

Ο υπουργός Εργασίας έχει την «καυτή πατάτα» των Ταμείων

Σε ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί είναι οι «μαύρες τρύπες» που εντόπισε η τρόικα στον Προϋπολογισμό και βρίσκονται στο χώρο των ασφαλιστικών ταμείων όπου έχουν καταρρεύσει τα έσοδα του OAEE, αφού τα χρέη προς το Ταμείο αυξάνονται με ρυθμό πάνω από ένα δισ. ευρώ το χρόνο και ήδη έχουν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή στο ΙΚΑ έχουν συσσωρευτεί χρέη 7,9 δισ. ευρώ αλλά τα έσοδα από εισφορές προβλέπεται ότι ως το τέλος του χρόνου θα κλείσουν εντός στόχων, στα 11 δισ. ευρώ.

«Αγκάθι» η μείωση του ΦΠΑ

Η τρόικα εμφανίζεται απρόθυμη να δεχθεί τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, δημιουργώντας πρόβλημα στο οικονομικό επιτελείο το οποίο είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στην κοινή γνώμη ότι θα αποσπάσει αυτή τη ρύθμιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.