Quantcast

Στο Παρίσι με «καυτή» ατζέντα

Τη γραμμή της για ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμούς, «κόκκινα» δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές, εργασιακά και ασφαλιστικό χαράσσει η κυβέρνηση πριν από τις συνομιλίες με την τρόικα στο Παρίσι.
Λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες στο Παρίσι με τους εκπροσώπους των δανειστών η κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες «πινιλιές» στη στάση που θα τηρήσει έναντι της τρόικας σε μια σειρά ζητημάτων, όπως είναι η διαπραγμάτευση για τον ΕΝΦΙΑ, για τους πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες συνομιλίες στο Παρίσι με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει ξεκινήσει και στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν πολλά στα αποτελέσματα αυτού του γύρου συνομιλιών πριν την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει η τελική διαπραγμάτευση για την κατεύθυνση του οικονομικού προγράμματος.

Οι διαβουλεύσεις στο οικονομικό επιτελείο για την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων είναι πυρετώδεις με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου η ελληνική αποστολή να μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα με ισχυρά επιχειρήματα προς την δική της πολιτική «γραμμή» για την αντικατάστασή του μνημονίου από αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης συνέχισε και χθες τις επαφές για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Τα φλέγοντα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας για τη διαπραγμάτευση στο Παρίσι τέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους Νίκο Δένδια και Γιάννη Βρούτση.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με αντιπροσωπείες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για κάθε είδους οφειλές. Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι το θέμα της προστασίας κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς θα τεθεί εγκαίρως, καθώς υπάρχει ένα ολόκληρο νομικό θέμα που διερευνάται διεξοδικά.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους βουλευτές της ΝΔ για το σχέδιο επίλυσης του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω συγκεκριμένου νομοθετικού πλαίσιου ρυθμίσεων.

Οι πλειστηριασμοί

Το θέμα των πλειστηριασμών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες το απόγευμα ο Γκίκας Χαρδούβελης με τον Νίκο Δένδια. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης που συμμετείχε στη σύσκεψη επιχείρησε να ρίξει τους τόνους σχετικά με τη φημολογία για μια «μονομερή» παρέμβαση εκ μέρους της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να τεθεί το θέμα αυτό στη διαπραγμάτευση, μιας και συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι το 2015 μια σειρά νομικών διατάξεων που προστατεύουν τις κατοικίες από τους πλειστηριασμούς.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει ένα τεχνικό θέμα που αφορά την καταβολή των δόσεων, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν οι δόσεις να ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τον Αύγουστο και το σύνολο του ποσού να έχει εισπραχθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2015. Ωστόσο, μετά τη διαπίστωση μιας σειράς προβλημάτων στους συντελεστές η δόση του Αυγούστου «πάγωσε» και τώρα θα πρέπει να αποφασιστεί πως θα εισπραχθεί.

Τα εργασιακά

Ο υπουργός Εργασίας αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποχωρεί για το Παρίσι έτοιμη, χαρακτηρίζοντας ως «συνήθη» τα θέματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού.

Πάγιο θέμα συζήτησης με την τρόικα αποτελούν οι ομαδικές απολύσεις, ενώ για τα Ταμεία ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι αναλογιστικές μελέτες θα είναι έτοιμες εντός του Οκτωβρίου ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο η μελέτη του ΣΕΠΕ για τη διοικητική ενοποίηση. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο Γιάννης Βρούτσης δεν απάντησε τι μέλλει γενέσθαι.


Αντίστροφη μέτρηση για το Παρίσι